Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
27. december 2017

Zavijanje daril je zagotovo prijetno opravilo, malce manj prijeten občutek pa je, ko po obdarovanju obstanemo pred goro odvrženega papirja. Morda je letošnji prednovoletni čas priložnost, da storite prvi korak k potrošnji, ki je bolj trajnostno usmerjena oz. prijazna do okolja – izbrana darila ovijete v papir, ki ga je moč reciklirati, uporabite že uporabljen papir, ali pa pustite domišljiji prosto pot in izdelajte svoj, unikatni ovojni papir.

Različne vrste ovojnega papirja, ki jih lahko kupimo v skorajda vsaki najmanjši trgovini, se med seboj ne razlikujejo le po videzu, ampak tudi po sestavi. Izbiramo lahko med plastificiranim, povoščenim papirjem itd., vendar pa povprečen potrošnik na pogled, celo na otip težko loči, za katero vrsto ovojnega papirja gre, kar še dodatno zaplete odlaganje, ko papir odsluži svojemu namenu.

Na ovojnem  papirju le redko najdemo oznake glede reciklaže oz. odlaganja, ustrezne razlage pa ne moremo pričakovati niti od prodajalk. Skladno z zakonodajo naj bi bilo na ovojnem papirju označeno (z znaki in z opisom), iz kakšne snovi - materiala je narejen. Imel naj bi tudi označbo za recikliranje, kar pa je v praksi prej izjema kot pravilo.

Ne glede na to, kako zeleni boste pri recikliranju darilnega/ovojnega papirja, ne smete se odločiti za sežiganje. Če boste sežgali plastificirani papir, se lahko sprostijo izjemno nevarni strupeni plini.

5 namigov za 'zeleno' zavijanje daril
1. Za domače izdelajte vrečke iz blaga, ki jih boste lahko uporabljali znova in znova. Potrebujete le poljubno velik kos blaga, nekaj ročnih spretnosti in navdih za dekoracijo. Vrečka bo resda enaka, vsebina pa bo presenečenje vsakič znova.

2. Embalaža naj bo del darila – darilo lahko namesto v ovojnem papirju podarite v košari, košu, posodi, vrečki iz blaga ipd.

3. Pokažite svojo ustvarjalno plat z izdelavo lastnega ovojnega papirja. Izdelate ga lahko iz starih koledarjev, stripov, voščilnic iz preteklih let. Seveda boste za to potrebovali nekaj več časa, vendar boste hkrati porabili odvečen papir, prihranili in predvsem dali darilu povsem unikaten pečat. Če želite biti unikatni, pa nimate dovolj časa za izdelavo papirja, kupite rjav papir, ki ga je moč reciklirati, ter ga le okrasite na svojstven način s poslikavo, napisi, štampiljkami ipd.

4. Če vaši obdarovanci niso preveč neučakani pri odvijanju daril, lahko ovojni papir ponovno uporabite. Ovojni papir in vrečke shranite ter jih prihodnje leto ponovno uporabite

5. Če se boste odločili za nakup darilnega papirja, izberite tistega, ki ga je moč reciklirati. Bodite pozorni na označbe na deklaraciji, če seveda so. Podobno izbirajte tudi pentlje in trakove, konec koncev so vrvice iz naravnih materialov ter npr. posušene pomarančne rezine prav tako lepa dekoracija.

Če nekoliko prilagodimo pregovor "Pomembna je vsebina, ne embalaža", bodo letošnja darila zagotovo tudi pri vas doma nosila "eko pečat".

Okrasne zavijalne folije, pa tudi vrečke, so lahko narejene iz plastike, papirja in tudi iz plastificiranega papirja. Na otip in pogled pa jih zelo težko ločimo. Tudi odlaganje je posebej določeno za vsako vrsto teh izdelkov:

  • papir v zaboj za papir,
  • plastika v zaboj za plastiko/embalažo,
  • plastificirani papir in celofan pa v splošni gospodinjski zabojnik.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA