Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
17. november 2011

Od 1. septembra 2011 na prodajnih policah ni več klasičnih 'žarnic' z več kot 60 vati; v prodaji so le še tiste, ki jih imajo trgovci na zalogi. Nadomestilo zanje so najpogosteje varčne sijalke, ki porabijo do petkrat manj energije kot navadne žarnice. Uporaba energetsko učinkovitih svetil je enostavna, energijsko manj potratna, vendar pa odslužena varčna sijalka ne sodi med gospodinjske odpadke, kamor smo lahko odvrgli klasične žarnice.

Z nakupom že plačamo recikliranje
Varčne sijalke so sestavljene iz elektronskih sestavin in vsebujejo živo srebro, zato sodijo med nevarne odpadke. Petindevetdeset odstotkov sestavin varčnih sijalk je mogoče reciklirati. V postopku reciklaže odstranijo tudi majhno, a še vedno nevarno količino živega sreba, zato je pomembno, da jih odložimo v posebne zbiralnike, ki so na voljo na večjih prodajnih mestih novih sijalk, oz. da jih odpeljemo v zbirni center na najbližjo deponijo odpadkov. Odlaganje je brezplačno, saj je v ceno sijalke že vštet prispevek za reciklažo.

Previdno z razbito sijalko
Varčne sijalke vsebujejo živo srebro, zato moramo biti, če se sijalka razbije (kar se ne zgodi ravno pogosto), zelo pozorni na to dejstvo. Če se to zgodi:

  • zapustite prostor, še prej pa odprite okna in prostor prezračujte vsaj 15 minut;
  • paziti morate, da pri pospravljanju ne vdihnete prahu;
  • z rokavicami na rokah previdno pospravite vsebino razbite sijalke v plastično vrečko ali kozarec, ki ga je mogoče nepredušno zapreti;
  • morebitne manjše ostanke prahu/kapljic z živim srebrom poberite s selotejpom;
  • površino obrišite z vlažno krpo (če je le mogoče s krpo za enkratno uporabo) in jo spravite v kozarec ali plastično vrečko, v kateri je razbita sijalka;
  • razbito sijalko oddajte v embalaži (kozarcu ali vrečki) v zbiralnike na enak način kot druge odpadne sijalke – embalažo označite z napisom "LAHKO VSEBUJE OSTANKE ŽIVEGA SREBRA".

klicaj3Ne uporabljajte sesalnika, saj lahko le še dodatno razpršite kapljice/molekule živega srebra ter s tem pospešite njihovo izhlapevanje v prostor.

klicaj3Z dobrimi energetsko varčnimi sijalkami privarčujemo do 80 % električne energije. Z njihovo uporabo torej pridobimo potrošniki in okolje.

klicaj3Varčne sijalke in svetila LED ne sodijo med mešane gospodinjske odpadke. 

varcne_sijalke_kos 

 

Bodite pozorni na posebno oznako na embalaži - prečrtan zabojnik za smeti.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA