Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
10. marec 2021

Svetovni dan pravic potrošnikov je letos posvečen plastiki, razmeram in posledicam za nas, za naš ekosistem in za naše zanamce. Kako sprejemati bolj trajnostne odločitve, smo vprašali sodelavce ZPS, ki za vas redno pripravljajo aktualne vsebine.

Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije

"Potrošniki imamo enkratno vlogo, da z nakupnimi odločitvami vplivamo na trg in ga spreminjamo. Čas je, da jo izkoristimo. Izbirajmo zeleno in s tem podprimo vse tiste, ki nam omogočajo trajnostne izbire in svoje zaveze okolju jemljejo resno."

breda-kutin

Urša Šmid Božičevič, testi kozmetičnih izdelkov

"Če je mogoče, izberite kozmetični izdelek, ki ponuja možnost ponovnega polnjenja (refill). Predvsem pri tekočih milih je izbira velika. Vsebino porabite do konca. Na potrošniških primerjalnih testih velikokrat preverimo, koliko izdelka ostane v embalaži neizrabljenega. Najbolj problematična je embalaža s pumpico – v njej lahko ostane tudi petina neizrabljenega kozmetičnega izdelka."

ursa-smid

Boštjan Okorn, vodja primerjalnega testiranja

"Možnost večkratne uporabe bi morala biti na prvem mestu, ko iščemo okolju najbolj prijazne izdelke. Namesto folije za shranjevanje živil uporabimo ustrezne posode s pokrovom, kuhinjski pripomočki naj bodo iz lesa ali kovine, plastični pribor in kozarce lahko tudi na pikniku nadomestimo z bolj trajn(ostn)imi izdelki.

bostjan-okorn

Stopnja zavesti o škodljivosti plastičnih vrečk je na splošno visoka, zdaj pa je čas, da se odrečemo tudi vrečkam za sadje in zelenjavo. Že res, da bi ta korak lahko naredili trgovci, a tudi potrošniki lahko pokažemo, kaj in kako je prav. Zelo podobno velja tudi za presežno embalažo: ko bomo tako pakirane izdelke začeli puščati na policah, bodo proizvajalci hitro našli bolj trajnostne rešitve."

Nika Kremić, testi prehranskih izdelkov

"Če je le mogoče, izberite izdelke, za katerimi ni dolgih transportnih poti, ponje pa lahko pridete z lastno embalažo. S trajnostnega vidika so zagotovo najbolj problematična tako imenovana porcijska pakiranja, na primer čaji, kjer je vsaka čajna vrečka zavita v svoj embalažni material, nato pa skupaj z drugimi čajnimi vrečkami zapakirana v kartonast ovoj, ki ga pogosto obdaja še celofan."

nika-kremic

Pridružite se kampanji #WeChooseReuse

Nadomestimo izdelke za enkratno uporabo s sistemi za ponovno uporabo – je vodilo kampanje #WeChooseReuse, ki poteka tudi v Sloveniji pod okriljem društva Ekologi brez meja.

wechoosereuse

Kaj torej lahko naredi vsak izmed nas? Izdelkom za ponovno uporabo dajte prednost pred tistimi za enkratno uporabo.

Izberite izdelke in embalažo z dolgo življenjsko dobo namesto tistih za enkratno uporabo. Če in ko je le mogoče, nakup opravite v trgovini, kjer omogočajo uporabo lastne embalaže, pri spletnem nakupovanju pa dajte prednost ponudnikom, ki omogočajo ponovno uporabo.

favicon Svetovni dan pravic potrošnikov 2021: Boj proti onesnaževanju s plastiko

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več