Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
14. december 2020

Naši švedski kolegi so čajne svečke preizkusili na testu in ugotovili, da cenejše gorijo enako dolgo kot dražje. Čeprav pričarajo čarobno vzdušje, je pri uporabi treba biti previden, saj se močno segrejejo, lahko pa predstavljajo tudi požarno tveganje.

Čajne svečke so priljubljene skozi vse leto, a prav posebej še v zimskih večerih. Na Švedskem vsako leto prodajo kar 300 milijonov čajnih svečk, podatkov za Slovenijo nismo našli, a v zimskih mesecih lahko tudi v naših trgovinah opazimo večjo ponudbo te priljubljene dekoracije.

Kako je bil izveden test?

Test so na Švedskem seveda opravili v laboratoriju nadzorovanih pogojih (vlažnost, temperatura ...), svečke pa so postavili v posebne zabojnike, da bi preprečili vpliv gibanja zraka zaradi ljudi v prostoru.

Na testu so izmerili, kako dolgo sveče gorijo, koliko saj oddajajo in kako vroče so na zunanji strani aluminijaste skodelice. Izmerili so tudi, koliko neizgorjene mase ostane, ko sveča dogori.

Čeprav so vse čajne svečke videti podobno, sestavljene so iz aluminijaste skodelice, gorilne nitke (stenja) in "voska", pa se po sestavi gorilne mase razlikujejo, lahko so iz naravnega (npr. čebeljega) voska, stearina, parafina ali mešanice stearina, parafina in voska. Parafin pridobivajo iz nafte ali premoga, stearin pa pogosto pridobivajo iz maščob živalskega izvora, lahko tudi iz rastlinskih olj, npr. palminega ali sojinega olja. Proizvajalci svečam pogosto dodajajo dišave in barvila.

Nekateri proizvajalci pretiravajo pri času gorenja, drugi so (neupravičeno) skromni

Seveda je za uporabnika najbolj pomembno, kako dolgo sveča gori. Na testu se je izkazalo, da sveče iz naravnega voska dogorijo najhitreje. Proizvajalci tudi radi pretiravajo – dve najdražji čajni svečki sta namesto obljubljenih šestih ur goreli približno uro manj.

cajne-svecke-1

Na drugi strani so čajne svečke Ikea Glimma, ki so namesto obljubljenih štirih ur povprečno gorele 5 ur in 6 minut in zaradi tega tudi zmagale na testu. Strošek za uro gorenja je pri teh svečkah nekaj manj kot 0,6 centa, pri najdražji sveči približno štirikrat toliko.

Najdaljši povprečen čas gorenja čajnih svečk je bil sicer 6 ur in 27 minut.

Bodite previdni

V okviru testa so izmerili tudi temperaturo ohišja, najbolj se je dno segrelo na 63 stopinj Celzija. Previdnost ni odveč le zaradi možnosti opeklin, ampak tudi zaradi preprečevanja požara. Če namreč svečke postavite preblizu skupaj, je možno, da plamen preskoči in nastane požar.

Ko zapustite prostor v katerem gorijo sveče, le-te vedno ugasnite. Vsekakor med uporabo upoštevajte navodila, ki so natisnjena na ovojih. Priporočljivo je, da ovoja po odprtju ne zavržete, saj bodo le tako navodila vedno na voljo in vas bodo opominjala na ustrezno uporabo.

Čajne svečke okolju niso najbolj prijazne

Večina čajnih svečk ima ohišje iz aluminija, ki ga je težje reciklirati, za reciklažo pa je potrebno tudi veliko energije. Ko kupujete čajne svečke, zato predlagamo, naj bodo tiste z ohišjem iz aluminija bolj izjema kot pravilo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA