Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
04. oktober 2019

Sprejet je bil sveženj ukrepov v okviru prizadevanj za bolj varčne in okolju prijazne naprave in aparate ‘Ecodesign’. Novi ukrepi bodo prinesli izboljšave pri petih skupinah izdelkov: svetila, hladilniki, televizorji, pomivalni in pralni stroji.

Poleg večje energijske učinkovitosti, bodo morali proizvajalci zagotoviti tudi lažja popravila in v nekaterih primerih tudi večjo varnost izdelkov. Potrošniške organizacije pa smo prepričane, da bi zakonodajalec moral še več narediti na področju popravil gospodinjskih aparatov. Še posebej zato, ker bodo nekateri nadomestni deli na voljo le profesionalnim serviserjem, kar bo omejilo možnost popravila za potrošnike, ki si takšnih stroškov ne morejo privoščiti.

Opozarjamo tudi na dejstvo, da je najdaljši dovoljeni rok za dobavo nadomestnih delov tri tedne. Precej nerealno je pričakovati, da lahko družina z otroki `zdrži´ tri tedne brez pralnega stroja.

Kaj je novega?

  • Proizvajalec bo moral zagotavljati nadomestne dele za aparate še najmanj 7 do 10 let po tem, ko bodo aparati na trgu. To naj bi zmanjšalo količino odpadkov, ki nastanejo zaradi pokvarjenih gospodinjskih aparatov.
  • Prepoved uporabe zaviralcev gorenja v televizijskih aparatih.
  • Manjše utripanje v svetilih. Daljša izpostavljenost utripanju lahko vpliva na živčni sistem.

Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Nove zahteve za popravila bodo podaljšale življenjsko dobo aparatov, ki se trenutno pokvarijo prehitro. Pomembno je, da prekinemo s trenutnim `zavrzi vse´ trendom, ki izčrpava naravne vire in denarnice potrošnikov. Dobra novica je tudi, da je bil sprejet korak v smeri boljšega zdravja ljudi zaradi manj utripanja v sijalkah in prepovedi uporabe zaviralcev gorenja. EU je pričela s petimi skupinami izdelkov, ki jih potrošniki največ uporabljamo, naše sporočilo zakonodajalcem je, naj takšne ukrepe pripravijo tudi za druge skupine izdelkov."

Ukrepi Ecodesign-a in energijske nalepke bodo sedaj objavljeni v Uradnem listu EU, veljati pa bodo pričeli leta 2021. Takrat bodo iz energijskih nalepk izginili tudi energijski razredi A+, A++, A+++, ki povzročajo med potrošniki veliko zmede.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA