Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
26. marec 2019

Na spletu sem našla ponudbo za napravo Tesla Server Eco, ki se priključi v vtičnico in naj bi delovala tako, da zmanjša porabo in posledično strošek električne energije do 50 odstotkov.

Ker na spletu kroži precej ponudb z lažnimi obljubami, me zanima vaše mnenje o tej napravi. Ali res deluje tako, kot obljubljajo? Vprašanje sem posredovala tudi svojemu dobavitelju električne energije. Za to napravo so že slišali, nimajo pa preverjenih informacij o njenem delovanju.

Nekoliko smo presenečeni, da vas o neučinkovitosti tega pripomočka ni podučil že vaš dobavitelj električne energije. Gre namreč za napravo, ki resda zmanjša količino t.i. jalovega toka, a tega v Sloveniji ne zaračunavajo, zato uporaba naprave ne prinaša nobenih prihrankov. Pred leti smo skupaj z laboratorijem Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje (SIQ) preverili delovanje podobne naprave in ugotovili, da naprava celo nekoliko poveča porabo električne energije, saj jo rabi sama za svoje delovanje.

Tovrstne naprave se očitno ciklično pojavljajo na trgu pod različnimi imeni (pred leti je šlo za izdelek Energy Saver Pro), o njihovi neučinkovitosti pa je poročal tudi Tržni inšpektorat RS.

Avtor: Boštjan Okorn

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA