December in obdarovanje - čas je za drugačen seznam daril

17. november 2022

Trajnostna potrošnja Trgovine in nakupovanje
December in obdarovanje - čas je za drugačen seznam daril

Bi se letos radi izognili pretiranemu nakupovanju daril? Vzemite si čas za razmislek. S svojo izbiro lahko, denimo, pomagate lokalnim podjetjem ali pa zmanjšate svoj ogljični odtis, če izkoristite ročne spretnosti in sami izdelate domiselna darila. Da bo izbira lažja, smo zbrali nekaj idej za okolju prijazna in hkrati uporabna darila.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Več daril neizogibno pomeni več odpadkov in plastike, še preden darila sploh zavijemo v privlačen papir z decembrskimi motivi.

Dandanes je bolj kot kdaj koli prej pomembno kupovati trajnostna, okolju prijazna darila. Izbira je vedno večja, a vse prepogosto gre le za marketinško zvijačo, zato bodite kritični, ko izbirate "trajnostna" darila na policah trgovin.

Še vedno naj bo glavno vodilo, da je darilo uporabno, trajnostni vidik pa naj bo dodaten in pomemben bonus.

Zagotovo vas bodo zamikali privlačni popusti in akcije, s katerimi vas trgovci že od konca oktobra prepričujejo, da gre za enkratne priložnosti in da vam bo žal, če jih ne boste izkoristili. Obstaja tveganje, da boste opravili nakup, ne da bi premislili, ali oglaševani izdelek res potrebujete.

Kupovanje stvari, ki jih ne potrebujete, prispeva h (ne)kulturi zavržkov in povečanju količine odpadkov na odlagališčih. Bleščeč pripomoček, ki ni bil nikoli uporabljen, ali obleka po polovični ceni, ki je nikoli niste nosili – to ni ugoden nakup, ampak izguba energije in virov, ki so bili vloženi v izdelavo izdelka.

Če iščete točno določen izdelek ali pripravljate seznam božičnih daril, pa vam bo pregled akcij in popustov zagotovo v pomoč pri iskanju najboljše ponudbe – za tista darila, ki bi jih vseeno kupili.

Kupujte bolje. Izogibajte se predmetom za enkratno uporabo in raje posezite po tistih za večkratno uporabo. Izberite kakovostne izdelke, ki bodo trajali dlje. To velja tudi za igrače.

Različne ideje za trajnostna darila

Za vsak dan

1. Steklenica za vodo iz nerjavnega jekla

Odpravi potrebo po plastenkah za enkratno uporabo in hkrati ohranja vašo pijačo hladno do 24 ur. Čiščenje je preprosto, zdrži dolgo časa.

2. Mini set za vrtnarjenje

Če ima obdarovanec le balkon ali teraso, ga razveselite z mini vrtnarskim orodjem, nekaj semeni in lončkom zelišč ali s knjigo, kako spremeniti balkon v zeleno zelenjavno oazo. Simpatična spodbuda, kako vzgojiti svojo prvo glavo solate, drobnjak ali peteršilj.

cas je za drugacen seznam daril3

3. Copati iz filca

V Sloveniji je kar nekaj izdelovalcev copat iz filca. Stara obrt filcanja oziroma polstenja je za copate še posebej prikladna, saj kožo ščitijo tako pred vročino kot pred mrazom. Zagotovo je lep par copat odlično darilo, še posebej, če poznate najljubšo barvo obdarovanca.

Načrtujete skupinsko praznovanje, kjer vsakdo prinese darilo do 5 evrov? Izognite se poceni plastičnim in neuporabnim predmetom. Kupite na primer stekleno posodo za shranjevanje živil in jo napolnite z doma pečenim sladkim ali slanim pecivom.

Za gospodinjstvo

1. Lufke

Naravna goba za pomivanje posode (in tudi tuširanje) iz buče lufa je naraven, biorazgradljiv material, primeren tudi za domače kompostiranje.

Po sušenju in čiščenju ostane neverjetno prepleten sistem vlaken, ki so izjemno močna in trpežna. Zaradi prepletene strukture goba deluje spužvasto. Naj vas ne odvrne prva uporaba, kajti lufa postopoma postaja mehkejša in vam lahko dobro služi več mesecev.

cas je za drugacen seznam daril4

2. Zanimiva nakupovalna vrečka

Nakupovalna vrečka iz okolju prijaznih materialov in za večkratno uporabo je lahko tudi modna, barvita, zanimiva. Dodaten plus je, da to darilo ne potrebuje zavijanja!

3. Komplet Zero Waste

Če želite spodbuditi prijatelje k bolj trajnostnemu načinu življenja, je komplet vrečk za shranjevanje hrane in ovojev iz čebeljega voska, mrežastih vrečk in kovinskih slamic zanimiva ideja.

Za osebno nego

1. Blazinice za odstranjevanje ličil za večkratno uporabo

Uporabnice dekorativne kozmetike vedo, da je odstranjevanje ličil ob koncu dneva nujno. Blazinice iz okolju prijaznega bambusovega bombaža lahko učinkovito nadomestijo vse tiste blazinice in robčke za enkratno uporabo. Po uporabi jih preprosto odložite v priloženo mrežasto vrečko in operete v pralnem stroju.

cas je za drugacen seznam daril5

2. Brivnik iz nerjavnega jekla

Vzdržljivo in praktično darilo za vse uporabnike plastičnih britvic. Zanimiva izbira za vse, ki želijo sprejeti okolju bolj prijazen način življenja in zmanjšati količino odpadkov.

3. Dišava v embalaži za ponovno polnjenje

Za modne in lepotne navdušenke/ce je dišava zagotovo odlično darilo. Če želite zmanjšati količino zavržene embalaže, poiščite dišavo, ki ima možnost ponovnega polnjenja. Seveda takšno, ki je obdarovancu všeč.

Darila "Naredi sam"

Predpasnik

Imate doma ostanke blaga, strgane kavbojke ali srajco? Vse to je odličen material za izdelavo predpasnika za odrasle ali otroke. Izdelava je preprosta, zmorejo jo tudi začetniki. Kroj boste našli na marsikateri spletni strani.

1. Gumice za lase

Teh ni nikoli preveč. Poleg stare srajce, bluze ipd. potrebujete le še elastiko. Preprosto jih je izdelati v različnih barvah, tako da boste pri izdelavi brez težav upoštevali slog obdarovanke. V kombinaciji z izdelkom za nego las so nadvse uporabno darilo.

cas je za drugacen seznam daril6

2. Ovitek za prenosni računalnik

Tako kot pri izdelavi prevleke za vzglavnik lahko svojo ustvarjalnost sprostite tudi pri izdelavi torbice za prenosni računalnik. Končni izdelek je zelo uporaben, izdelava pa nadvse preprosta.

Avtorice: Jasmina Bevc Bahar, Marjana Peterman, Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju