Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

09. julij 2021

Od 3. julija proizvajalci ne bodo več smeli na trg pošiljati novih izdelkov, ki so v celoti ali delno izdelani iz plastike in so običajno namenjeni le enkratni ali kratkotrajni uporabi, a do izpraznitve starih zalog bo prodaja še vedno dovoljena.

Prepoved velja za plastične izdelke za enkratno uporabo, za katere so na trgu že cenovno ugodne alternative brez plastike: vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice, palčke za mešanje, palčke za balone, nekateri izdelki iz ekspandiranega polistirena (skodelice in posode za hrano in pijačo) in izdelki iz oksorazgradljive plastike.

Za nekatere druge izdelke (ribiško orodje, plastične vrečke za enkratno uporabo, plastenke, tobačni filtri, sanitarni predmeti in mokri robčki) pa veljajo drugačni ukrepi, kot so omejevanje njihove uporabe in sistemi razširjene odgovornosti proizvajalca (načelo onesnaževalec plača).

Alternative plastiki za enkratno uporabo niso vedno ustrezne

Nedavni test partnerskih potrošniških organizacij (rezultati so objavljeni na spletni strani BEUC, v angleškem jeziku) je pokazal, da izdelki, izdelani iz papirja in kartona ali "naravnih" embalažnih materialov, kot so bambus, slama ali palmovi listi, sicer res zmanjšujejo našo odvisnost od plastike za enkratno uporabo, a lahko potrošnike in okolje izpostavijo tudi skrb vzbujajočim kemikalijam.

Na trgu so žal tudi izdelki z "zelenimi trditvami", kot so "naravno", "biorazgradljivo" ali "kompostirano", ki lahko vsebujejo obstojne kemikalije, ki ogrožajo okolje in zdravje. Lažne "zelene trditve" povzročajo zmedo med potrošniki in jim otežujejo prepoznavanje krožnikov, slamic ali posod, ki so okolju prijaznejši od drugih.

Na te podrobnosti bomo potrošniške organizacije posebej opozarjale med pripravo prenovljenih pravil glede embalaže, ki je v stiku z živili, in naj bi jih sprejeli še letos.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA