Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna mobilnost
Trajnostna mobilnost
08. julij 2022

Že več kot eno leto lahko v javnem potniškem prometu (tako avtobusnem kot železniškem) ob sobotah, nedeljah in praznikih potujete za 75 odstotkov ceneje glede na osnovno vozovnico. Ugodnost je zdaj podaljšana do konca junija 2023, a marsikateri potrošnik z njo, žal, ni seznanjen.

Druga težava je, da nakup cenejše vozovnice ni mogoč na vseh prodajnih poteh, zato bodite pozorni in povprašajte prevoznika, ali je popust upoštevan tudi, ko kupujete vozovnico po spletu ali v aplikaciji na pametnem telefonu.

Takšen primer je, denimo, nakup vozovnic pri Slovenskih železnicah. Vozovnico s popustom lahko kupite na vlaku, neposredno pri sprevodniku ali na blagajni železniške postaje, ne pa tudi v mobilni aplikaciji oziroma brez kartice IJPP po internetu.

Na Slovenske železnice smo poslali poziv, naj cenike na spletu in v mobilni aplikaciji prilagodijo tako, da bo vikend popust ustrezno upoštevan, saj so zdaj potrošniki, ki vozovnico kupijo na enega od sodobnih načinov, prikrajšani in po nepotrebnem za vožnjo plačajo bistveno več, kot bi morali.

Besedilo: Klemen Košič

favicon Preberite več: Pozivamo Slovenske železnice: omogočite nakup cenejših vikend vozovnic tudi prek spleta

 

favicon Preberite več: Javni prevoz med mesti v Sloveniji - ni prave alternative avtomobilu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več