Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna mobilnost

Zbrali smo nekaj ključnih dejstev, ki jih je dobro poznati, preden se podate v nakup ali izposojo električnega skiroja, tako v Sloveniji kot v nekaterih najbolj obiskanih državah.

Električni skiro je hitra in priročna rešitev za premagovanje krajših razdalj, na njem se ne spotimo kot na navadnem skiroju ali kolesu. Uradno pa se z njim v Sloveniji sploh ne smemo voziti, sprememba zakonodaje, ki bo to področje uredila, je še v postopku sprejemanja.

Kljub temu si ga je marsikdo že kupil ali pa razmišlja o izposoji, denimo na počitnicah. Z mobilnimi aplikacijami je to res hitro in preprosto, vendar ne smemo pozabiti preveriti pogoje in omejitve uporabe e-skiroja.

Dobre in slabe plati e-skirojev

E-skiroji so nedvomno tudi eden od korakov v smer zelene mobilnosti v mestih, zmanjšanja prometne gneče in izpustov. S svojo hitrostjo in izjemno tihim premikanjem pa lahko hitro postanejo nevarnost za druge udeležence v prometu, saj so težje zaznavni in zaradi majhne površine silhuete tudi slabo vidni.

e-skiroji-2

Poleg tega e-skiro onemogoča hitro in učinkovito zaviranje ob večji hitrosti, saj postane nestabilen. Majhna kolesa »občutijo« vsako neravnino na vozni površini (razpoke, dvignjeni deli) in oviro, zato je nevarnost padca večja.

favicon Preberite več: Kako (ne)varni so električni skiroji?

Zmeda v trenutni zakonodaji

V Sloveniji je vožnja z e-skiroji uradno prepovedana, saj zakon določa, da uporaba posebnih prevoznih sredstev (med katere se uvršča tudi e-skiro), ki jih poganja motor in presegajo hitrost gibanja pešcev, v cestnem prometu ni dovoljena.

Obetajo se zakonske spremembe

Predlog sprememb zakona e-skiroje uvršča med lahka motorna vozila, za katera veljajo posebna pravila uporabe.

1. Vožnja z njimi je dovoljena po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, je dovoljena vožnja ob desnem robu smernega vozišča v naselju, a le v naseljih z omejitvijo hitrosti vožnje do 50 km/h.

e-skiroji-3

2. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti je obvezen sprednji žaromet z belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijska svetilka z rdečo svetlobo. Poleg tega mora biti na zadnji strani nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumen ali oranžen bočni odsevnik.

3. Določena je tudi smiselna uporaba pravil, ki veljajo za kolesarje, kar med drugim pomeni obvezno uporabo čelade do dopolnjenega 18. leta starosti. Tudi po sprejetju nove zakonodaje na e-skiroju ne bo dovoljeno prevažati potnikov, enako velja v vseh državah, za katere smo preverili podatke.

Avtorja: Matjaž Jakin, Boštjan Okorn

favicon Preberite več: Kako je vožnja z e-skiroji urejena v drugih evropskih državah?

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA