Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
20. maj 2016

Naši danski kolegi so pri sedmih vozičkih priljubljenih blagovnih znamk preverili, ali vsebujejo karcinogene kemikalije in kemikalije, ki sodijo med hormonske motilce (EDC). Pri dveh vozičkih so odkrili kemikalije, ki sodijo med hormonske motilce ali karcinogene snovi, dva vozička ne vsebujeta spornih kemikalij, v treh pa so odkrili neželjene kemikalije v sledeh.

Kemikalije so iskali v materialih iz katerih so izdelani sedeži, pasovi, naslonjala in ročaji vozička. "Otroci so vsakodnevno izpostavljeni nevarnim kemikalijam iz različnih virov, npr. kozmetike, elektronskih izdelkov in tekstila. Četudi koncentracije kemikalij v vozičkih niso bile velike, vseeno prispevajo k vsakodnevnemu koktajlu kemikalij," je povedala Stine Müller iz Danske potrošniške organizacije.

Kemikalije, ki so jih odkrili v vozičkih, niso prepovedane, sodijo pa med neželjene kemikalije. Odkrili so jih v vozičkih Mountain Buggy Urban Jungle in Hauck Air. V vozičkiu Mountain Buggy Urban Jungle so klorparafine in policiklične ogljikovodike odkrili tudi v materialu, na katerem otrok sedi oz. je naslonjen nanj. Kloroparafin in policiklične aromatske ogljikovodike (PAH) v sledeh pa so odkrili tudi v vozičku Hauck Air. Kloroparafin uporabljajo za različne namene, v plastiki in gumi npr. kot zaviralce gorjenja, uporabljajo ga tudi za mehčanje materialov. Danska agencija za varovanje okolja je že pred več kot 20 leti izdala priporočilo, naj proizvajalci v svojih izdelkih to kemikalijo opustijo, saj sumijo, da je karcinogena in povzroča motnje pri delovanju žlez z notranjim izločanjem. Proizvajalec vozičkom Mountain Buggy se na ugotovitve ni odzval, pri podjetju Hauck pa so izpostavili, da so bile odkrite kemikalije v dovoljenih količinah.

Stokke in Emmaljunga brez spornih kemikalij
Stokke se je izkazal že drugič zapovrstjo, saj je njihov voziček že drugo leto brez težav opravil test kemikalij, voziček danskega proizvajalca Emmaljunga pa so letos testirali prvič.

Pri ostalih treh vozičkih (Bugaboo, Trille Viper 4 and Mutsy Ivo) so v ročajih odkrili PAH v sledeh. Nobeden izmed odkritih PAH-ov ne sodi med osem prepovedanih kemikalij iz te skupine. Iz podjetja Bugaboo pa so ob tem sporočili, da se vseskozi trudijo, da bi bilo kemikalij PAH v njihovih vozičkih čim manj oz. nič, hkrati pa ugotavljajo izvor ugotovljenih kemikalij.

“Potrošniki potrebujejo podjetja, ki so pozorna na neželjene kemikalije in ki se zavzemajo za odpravo neželjenih kemikalij v njihovih izdelkih – četudi le-te zaenkrat še niso prepovedane," je še povedala Stine Müller iz Danske potrošniške organizacije Forbrugerrådet Tænk.

Klorparafin (Chlorparaf­fin)
Kloroparafin v proizvodnji uporabljajo za mehčanje umetnih snovi, sodi pa med karcinogene kemikalije. V naravi se ne razgradi, ostane v tleh, vodi in v telesu. Lahko prehaja čez kožo. Z matere na otroka se lahko prenaša tudi z dojenjem. Od leta 2015 evropski predpisi predpisujejo najvišjo dovoljeno koncentracijo 1,5g / kilogram.

Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH)
Gre za skupino kemikalij, vse kemikalije iz te skupine niso enako škodljive, do sedaj so prepovedali osem kemikalij iz te skupine. Od konca lanskega leta velja, da gumijaste in plastične igrače ne smejo vsebovati več kot 0,5 miligrama na PAH na kilogram. Učinkov prisotnosti rakotvornih PAH v organizmu ne opazimo takoj, ker delujejo na dolgi rok.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA