Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
02. september 2022

V začetku letošnjega leta je bila sprejeta uredba o prepovedi titanovega dioksida v živilih. Skladno z uredbo proizvajalci od 8. avgusta 2022 na evropski trg ne smejo več dajati živil, ki vsebujejo ta aditiv.

Živila, ki so bila dana na trg pred tem datumom, ostajajo na trgovskih policah do izteka roka uporabnosti.

To pomeni, da lahko v trgovinah še vedno najdemo živila, ki vsebujejo titanov dioksid, kot so bonboni, žvečilni gumiji, slaščice in omake.

Kakšna tveganja predstavlja E171 za zdravje?

Ocena tveganja EFSA-e o vplivu titanovega dioksida (E171) za naše zdravje je jasna: genotoksičnosti tega aditiva ni mogoče izključiti, zato tudi ni mogoče določiti še varnega dnevnega vnosa te kemikalije.

Genotoksičnost se nanaša na sposobnost kemične snovi, da poškoduje DNK, genski material celic, genotoksičnost pomeni tudi, da lahko ima kancerogene učinke. Že leta 2006 pa je Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) ocenila, da TiO2 lahko povzroča raka pri ljudeh (skupina rakotvornosti 2B).

Za kaj se uporablja E171?

Titanov dioksid je aditiv- barvilo (E171), ki je s tehnološkega vidika popolnoma nepotreben, se uporablja le v estetske namene in potrošnikom ne prinaša nobenih koristi.

titanov-oksid-2

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Na deklaraciji ga najdemo na seznamu sestavin, in sicer je naveden kot barvilo: E 171 ali titanijev dioksid (TiO2).

Poleg živil, kjer je zdaj prepovedan, ga še naprej uporabljajo v premazih na embalaži, v zdravilih in kozmetiki, posebno v sredstvih za zaščito pred soncem. Titanov dioksid je bel prah, ki najbolje opravlja funkcijo barvila, kadar so delci prahu zelo majhni, večinoma v nanovelikostih (to je velikost pod 100 nanometra). In prav ta majhnost delcev je problematična pri ocenah tveganja za zdravje.

Za prepoved TiO2 v živilih smo se potrošniške organizacije aktivno zavzemale od leta 2019

Glede na zadnje podatke naše krovne evropske organizacije BEUC, ki je že leta 2019 sprožila alarm glede nevarnosti TiO2, je ta aditiv že skoraj izginil iz uporabe v živilih. To ugotavlja tudi inštiut za prehrano in nutricionistiko Nutris v raziskavi slovenskega trga, ki jo je izvedel leta 2021.

Predlog za prepoved uporabe aditiva E171 (titanov dioksid ali TiO2) za živila se je oblikoval na podlagi ocene tveganja za zdravje, ki ga je maja 2021 izdala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Evropska komisija je predlog sprejela.

Na ZPS smo pozdravili to odločitev, saj smo si za to prizadevali že od leta 2019, ko smo izpostavili, da bi ta aditiv morali prepovedati iz previdnostnega načela. Takrat smo pobudo o tem poslali na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Ministrstvo za zdravje ter Urad za kemikalije.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več