Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
12. maj 2021

Prejšnji teden je Evropska komisija objavila začetek zakonodajnega postopka prepovedi uporabe aditiva E171 (titanov dioksid) za živila na podlagi ocene tveganja za zdravje, ki ga je izdala Evropska agencija za varnost hrane – EFSA. Evropska komisija je tako že napovedala, da bo vsem državam članicam takoj predlagala umik E171 s seznama dovoljenih aditivov za živila.

Pozivamo pristojne organe, da prepoved E171 čim prej uveljavijo tudi v Sloveniji

Naj spomnimo, da smo na Zvezi potrošnikov Slovenije že 7. maja 2019 poslali pobudo evropskih potrošniških organizacij na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in Ministrstvo za zdravje ter Urad za kemikalije za prepoved uporabe titanovega dioksida kot aditiva v živilih.

V Franciji je ta aditiv že prepovedan v živilih od januarja 2020 in mnoga živila izdelana v Franciji ga ne vsebujejo več. Še enkrat pozivamo naše pristojne organe, da podprejo evropsko zakonodjano prepoved uporabe tega aditiva v živilih in s tem tudi izbris s seznama dovoljenih aditivov.

Kakšna tveganja predstavlja E171 za zdravje?

Ocena tveganja EFSA-e o vplivu titanovega dioksida (E171) za naše zdravje je jasna: genotoksičnosti tega aditiva ni mogoče izključiti, zato tudi ni mogoče določiti še varnega dnevnega vnosa te kemikalije.

Genotoksičnost se nanaša na sposobnost kemične snovi, da poškoduje DNK, genski material celic, genotoksičnost pomeni tudi, da lahko ima kancerogene učinke. Že leta 2006 pa je Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) ocenila, da TiO2 lahko povzroča raka pri ljudeh (skupina rakotvornosti 2B).

Za kaj se uporablja E171?

Titanov dioksid je aditiv- barvilo (E171), ki je s tehnološkega vidika popolnoma nepotreben, se uporablja le v estetske namene in potrošnikom ne prinaša nobenih koristi.

titanov-oksid-2

Trenutno je E171, titanov dioksid, še dovoljen aditiv glede na Uredbo (EC) št. 1333/2008, Annex II. Največkrat se ga uporablja v bonbonih, žvečilnem gumiju, pekovskih izdelkih, slaščicah in omakah.

Na deklaraciji ga najdemo na seznamu sestavin, in sicer je naveden kot barvilo: E 171 ali titanijev dioksid (TiO2).

Uporabljajo ga tudi v premazih na embalaži, v zdravilih in kozmetiki, posebno v sredstvih za zaščito pred soncem. Titanov dioksid je bel prah, ki najbolje opravlja funkcijo barvila, kadar so delci prahu zelo majhni, večinoma v nanovelikostih (to je velikost pod 100 nanometra). In prav ta majhnost delcev je problematična pri ocenah tveganja za zdravje.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA