Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
15. januar 2021

Melaminski lončki za na pot ter posoda in pribor za hranjenje otrok so ob prihodu na trg postali privlačna izbira zaradi barvitosti in obljubljene trpežnosti. Številni odpoklici pa opozarjajo, da niso najboljša izbira, saj se ob stiku z živilom iz njih pogosto izločata melamin in formaldehid.

Starše melaminska posoda in pribor za hranjenje prepričata, ker so izdelki lahki in razmeroma stabilni, proizvajalci pa jih poslikajo s privlačnimi barvami in motivi junakov iz risank, narave ipd., da prepričajo tudi najmlajše uporabnike.

Proizvajalci kot prednost pogosto izpostavljajo trpežnost izdelkov. Dejstvo, da so melaminu pogosto dodana bambusova vlakna, izkoriščajo pri oglaševanju, saj navajajo, da so ti izdelki okolju prijazni in biološko razgradljivi.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA