Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

18. november 2021

Povpraševanje po električni energiji je največje zjutraj in zvečer in glede na to, da se povečuje delež električne energije, proizvedene iz obnovljivih virov, bomo morali tudi potrošniki prej ali slej prispevati svoj delež k uravnoteženju ponudbe in povpraševanja.

Pa ste že kdaj razmišljali o tem, da bi porabo električne energije v vašem gospodinjstvu prilagajali glede na obremenjenost elektroenergetskega omrežja?

Da bi, denimo, električni avtomobil polnili takrat, ko je proizvodnja največja in omrežje najmanj obremenjeno, temperaturo hlajenja ali ogrevanja pa znižali za stopinjo ali dve, ko je najbolj obremenjeno? Ste to sploh pripravljeni narediti? Kaj bi vas spodbudilo k prilagajanju odjema?

Bi ga raje prilagajali sami ali bi to prepustili pametnemu asistentu?

To je le nekaj vprašanj iz raziskave v okviru projekta iFLEX, v katerem sodeluje tudi Zveza potrošnikov Slovenije. Zbrani odgovori nam bodo pomagali razumeti možnosti za uvedbo prožnega odjema električne energije.

Prosimo vas, da si vzamete 15 minut in sodelujete v raziskavi, ki jo najdete tukaj >

Projekt iFLEX raziskuje možnosti za prožen odjem pri končnih odjemalcih in razvija rešitve, ki bodo v pomoč tako potrošnikom kot tudi ponudnikom oziroma proizvajalcem električne energije. Rezultati raziskave bodo neposredno uporabljeni za oblikovanje rešitve iFLEX, ki bi lahko kmalu postala digitalni asistent v številnih domovih po vsej EU, kar bo pripomoglo k zelenemu prehodu.


Več informacij o projektu najdete na njegovi uradni spletni strani.

iflex-eu-logo

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več