Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

08. september 2022

V laboratoriju za lesna goriva na Gozdarskem inštitutu Slovenije smo preverili najpomembnejše lastnosti peletov, ki smo jih v 15-kilogramskih vrečah junija kupili na različnihmestih po Sloveniji.

Rezultati so spodbudni: od 18 vzorcev le eden ni ustrezal zahtevam standarda, enega smo na podlagi izmerjenih parametrov uvrstili v kakovostni razred B, štiri v razred A2, preostale pa v kakovostni razred A1.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kakovost (90 odstotkov skupne ocene)

V laboratoriju smo preverili najpomembnejše lastnosti, ki razkrivajo kakovost peletov.

Vsebnost vlage – Izmerjena količina vlage v nobenem kakovostnem razredu ne sme presegati deset odstotkov.

Delež pepela – Za kakovostni razred A1 je dovoljeni ostanek pepela 0,7 odstotka, za A2 1,2 odstotka (za pelete kakovostnega razreda B je meja dva odstotka). Če je delež pepela prevelik, je treba pogosteje prazniti posodo s pepelom, predvsem pa se poveča možnost nastanka žlindre, kar močno vpliva na delovanje peči in na njeno učinkovitost.

Mehanska obstojnost – Za razreda A1 mora doseči 98,0 odstotka, za razred A2 97,5 odstotka, za razred B pa 96,5 odstotka. Manjša mehanska obstojnost pomeni večji delež finih delcev v skladiščnem prostoru, zaradi katerih se lahko v najslabšem primeru zaustavi transportni polž, ki dovaja pelete v kurišče.

Gostota nasutja – V nobenem primeru ne sme biti manjša od 600 kg/m3 ali večja od 750 kg/m3. Večja je gostota nasutja, več energije je akumulirane na prostorninsko enoto, kar pomeni manjše transportne in skladiščne stroške.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Na embalaži označene vrednosti smo primerjali z izmerjenimi in v primeru neskladja ustrezno znižali oceno.

Znižanje ocene

Če izmerjeni kakovostni razred ne ustreza navedenemu na embalaži, skupna ocena ne more biti več kot 20 točk višja od ocene v stolpcu Ustreza označbi.

Če je ocena za vsebnost vlage, mehansko obstojnost, ostanek pepela ali gostoto nasutja slabša od zelo dobro, ocena za kakovost ne more biti boljša.

Če je ocena za kakovost nezadovoljivo, skupna ocena ne more biti boljša.

Izračun skupne ocene

  • Kakovost: 90%
  • označevanje: 105
  • Skupna ocena: 100%Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več