Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

01. september 2021

V sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije smo že šestič preverjali kakovost peletov na slovenskem trgu. Razveseljivo je, da vseh 15 pregledanih vzorcev ustreza standardu, kar 11 pa jih je dobilo skupno oceno zelo dobro, zato lahko rečemo, da so slovenskemu potrošniku na voljo kakovostni peleti, k čemur so zagotovo prispevala tudi naša neodvisna testiranja.

V laboratoriju za lesna goriva na Gozdarskem inštitutu Slovenije smo tako kot vedno preverili najpomembnejše lastnosti peletov, ki smo jih v 15-kilogramskih vrečah sredi junija kupili na različnih prodajnih mestih po Sloveniji (v trgovskih centrih, lokalnih prodajalnah in skladiščih spletnih ponudnikov): vsebnost vode, delež pepela, mehansko obstojnost, gostoto nasutja in delež finih delcev.

Vse izdelke, ki jih testiramo, kupimo v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkušamo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Izračun skupne ocene:

  • Kakovost: 90%
  • Ozunačevanje: 10%
  • Skupna ocena: 100%

Pojasnilo meril ocenjevanja

Kakovost (90 odstotkov skupne ocene)

V laboratoriju smo preverili najpomembnejše lastnosti, ki razkrivajo kakovost peletov. Če je bila ocena za vsebnost vlage, mehansko obstojnost in gostoto nasutja slabša od povprečno, skupna ocena ni mogla biti boljša. Če je bila ocena za ostanek pepela slabša od zelo dobro, skupna ocena ni mogla biti boljša.

Vsebnost vlage (25 odstotkov): izmerjena količina vlage v nobenem kakovostnem razredu ne sme presegati deset odstotkov.

Ostanek pepela (35 odstotkov): za kakovostni razred A1 je dovoljeni ostanek pepela 0,7 odstotka, za A2 1,2 odstotka (za pelete kakovostnega razreda B je meja dva odstotka).

Mehanska obstojnost (35 odstotkov): za razreda A1 in A2 mora doseči 97,5 odstotka, za razred B pa 96,5 odstotka.

Gostota nasutja (5 odstotkov): v nobenem primeru ne sme biti manjša od 600 kg/m3, za razreda A1 in A2 mora preseči 625 kg/m3.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)

Ustreza označbi? (0 odstotkov skupne ocene): označene vrednosti smo primerjali z izmerjenimi in v primeru neskladja ustrezno zmanjšali oceno.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več