Subvencija za lesne pelete

30. januar 2023

Ogrevanje in hlajenje Energija
Subvencija za lesne pelete

Decembra je bil sprejet Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki je med drugim določil pridobitev subvencij za nakup lesnih peletov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kdo je upravičen do subvencij?

Upravičenci do subvencij za nakup lesnih peletov so fizične osebe, ki razpolagajo z vgrajeno kurilno napravo za običajne potrebe oskrbe s toplotno energijo svojega gospodinjstva in pri tem kot gorivo uporabljajo lesne pelete.

Dodatni pogoj za pridobitev subvencije je še, da je bil nakup peletov za ogrevanje v lastnem gospodinjstvu opravljen v obdobju od 1. septembra 2022 do 31. decembra 2022.

Na ZPS smo sicer predlagali, da bi se v obdobje, v katerem bo priznana subvencija, vštel tudi avgust 2022, saj so bile cene peletov že tedaj višje tudi za več kot 30 odstotkov, a naša pripomba ni bila upoštevana.

Povezava do besedila zakona >

Višina subvencije

Upravičenec je za eno vgrajeno kurilno napravo upravičen do subvencije za nakup največ pet ton peletov. Subvencija bo 100 znašala evrov za eno tono peletov.

Predlog zakona je prvotno sicer določal upravičenost do subvencije le za največ tri tone peletov, a smo na ZPS predlagali večjo količino, saj bi bili z omejitvijo po naši oceni izključeni vsi tisti, ki nimajo novogradnje in hiše še niso energijsko prenovili – ti pa za ogrevanje porabijo več kot tri tone lesnih peletov.

Na podlagi že omenjenega zakona je bila izdana Uredba o subvencijah za nakup lesnih peletov, ki je natančneje določila način izplačila subvencije, podrobnejše pogoje glede dokazil in izplačil ter podrobnejšo vsebino spletne aplikacije za uveljavljanje subvencije.

Kako oddate vlogo za subvencijo?

Vloga bo morala vsebovati dokazilo o vgrajeni napravi in dokazilo o nakupu peletov. Oddali jo boste lahko pri Borzenovem centru za podpore prek spletne aplikacije ali v fizični obliki. Prvotno je bilo zastavljeno, da bi se vloge oddajale le po elektronski poti na način, da se vlogo podpiše z digitalnim kvalificiranim potrdilom, a smo na ZPS predlagali, da se omogoči dodatno opcijo pošiljanja vlog za vse tiste upravičence, ki so manj vešči digitalnih orodij.

Za eno kurilno napravo je ne glede na število opravljenih nakupov možno vložiti zgolj eno vlogo za pridobitev subvencije. Če v stavbi več gospodinjstev uporablja isto kurilno napravo, se za skupno kurilno napravo vloži ena vloga za pridobitev subvencije.

Trenutno pridobitev subvencij še ni mogoča, a je center za podpore na svoji spletni strani na spodnji povezavi že objavil seznam prilog, ki jih mora vsebovati vloga za subvencijo:

  • fotografija naprave, ki izkazuje lokacijo kurilne naprave v prostoru;
  • račun za vgrajeno kurilno napravo (vsebuje naslov naprave) na pelete ali dokazilo o opravljeni dimnikarski storitvi (vsebuje naslov naprave) za to kurilno napravo;
  • račun o nakupu peletov
    - račun (izdan v obdobju 1. 9. 2022 do 31. 12. 2022), na katerem so razvidni naziv, matična ali davčna številka prodajalca, količina peletov, datum nakupa, datum dobave in cena; če je bilo opravljenih več nakupov za različne količine peletov, se pošljejo vsi računi v eni prilogi;
  • potrdilo o plačilu računa:
    - veljaven račun, če je iz njega razvidno, da je bil plačan, plačan z gotovino, kartico VISA, Mastercard;
    - potrdilo o opravljenem plačilu: TRR izpisek plačila ali potrdilo prodajalca, da je bil račun plačan.

Več informacij po postopku najdete na spletni strani Borzen.

Clear-X-logo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju