ZPS: Do 200 evrov na leto je lahko razlika v porabi energije med energijsko učinkovito in neučinkovito klimatsko napravo

24. januar 2023

Ogrevanje in hlajenje Energija
ZPS: Do 200 evrov na leto je lahko razlika v porabi energije med energijsko učinkovito in neučinkovito klimatsko napravo

Če kupujete klimatsko napravo, naj bo prva izbira energijsko čim bolj učinkovita naprava. Kot se redno izkaže na primerjalnih potrošniških testih, se cenejši modeli ne izkažejo, pogosto so energijsko potratni in neučinkoviti.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Po podatkih SURS je klimatska naprava nameščena v skoraj dveh petinah gospodinjstev, v mestu je ta delež še večji. K temu zagotovo prispevajo tudi podnebne spremembe, ki se ob daljših obdobjih vročega vremena kažejo tudi v milejših zimah.

Vsaj v prehodnem obdobju je klimatska naprava lahko učinkovit (dodaten) vir ogrevanja, pri čemer se razlike med posameznimi modeli bolj kot v vročem delu leta izkazujejo ravno v mesecih, ko jo uporabljamo za (d)ogrevanje. Ob rednem vzdrževanju sicer ne bi smela povzročati visokih stroškov za elektriko, a že izboljšana učinkovitost novih naprav bistveno prispeva k nižjemu znesku na računu.

Kako velik bo prihranek ob zamenjavi stare klimatske naprave z novo, energijsko bolj učinkovito, je odvisno od številnih podrobnosti, predvsem pa od:

  • velikosti (prostornine) prostora,
  • njegove osončenosti,
  • zunanje izolacije,
  • izolacije med prostorom s klimatsko napravo in drugimi notranjimi prostori,
  • števila oseb v prostoru, drugih virov toplote (bližina kuhinje ...)
  • zunanje temperature.

Pri izračunu prihranka je treba upoštevati še, kako pogosto je klimatska naprava v uporabi. Pri ogrevanju je zaradi večje temperaturne razlike poraba energije večja kot pri hlajenju, zato so spodnji izračuni, ki smo jih pripravili pri ZPS, okvirni.

Višji začetni vložek v nakup kakovostne klimatske naprave se v njeni življenjski dobi povrne

Nakup nove klimatske naprave v mesecih pred poletjem vam lahko zagotovi znatne prihranke in poskrbi, da se boste lažje pripravili na višje temperature. Če kupite klimatsko napravo zunaj sezone, ko je sploh ne uporabljate ali pa le občasno za dogrevanje, boste imeli dovolj časa, da pridobite potrebne informacije o različnih proizvajalcih in modelih, tudi na montažo vam ne bo treba predolgo čakati.

Sodobni modeli so učinkovitejši, kar se neposredno odraža v nižjih zneskih na računih za elektriko. A so tudi med njimi velike razlike.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Razlika v porabi električne energije med najbolje in najslabše ocenjeno 2,5 kW klimatsko napravo na primerjalnem potrošniškem testu, ki jo uporabljamo za hlajenje in ogrevanje, je 846 kWh/leto, kar pomeni skoraj 180 evrov več za električno energijo. Če primerjamo najbolje ocenjeno s povprečno ocenjeno 2,5 kW klimatsko napravo je ta razlika 262 kWh oziroma 55 evrov na leto.

Razlika v porabi električne energije med najslabše in najbolje ocenjeno 3,5 kW klimatsko napravo na testu pa je 899 kWh oziroma skoraj 190 evrov. Če primerjamo najbolje ocenjeno s povprečno ocenjeno 3,5 kW klimatsko napravo, je ta razlika še vedno kar 354 kWh oziroma približno 75 evrov na leto.

V vseh izračunih je upoštevana cena elektrike za gospodinjstva z vsemi davki, 0,21 EUR/kWh (SURS, 3. četrtletje 2022)

Na Zvezi potrošnikov Slovenije bomo aktualne rezultate testa klimatskih naprav objavili 7. februarja 2023. Rezultati bodo prosto dostopni na naši spletni strani. Takrat bodo v skupinski nakup prijavljeni potrošniki prejeli tudi ponudbe za nakup klimatske naprave.

Razmišljate o zamenjavi klimatske naprave? Sodelujte v skupinskem nakupu ZPS!

V aktualnem skupinskem nakupu si na ZPS prizadevamo potrošnikom zagotoviti nakup na testu ZPS dobro ocenjenih klimatskih naprav.

Naš cilj je doseči čim boljše pogoje nakupa, vključno s ceno in čim bolj kakovostno storitvijo, torej s strokovno montažo, ki je nujna za (energijsko) učinkovito delovanje klimatske naprave.

skupinski-nakup-klime-postopek-Instagram-Post-Square

Kateri modeli bodo na voljo in po kakšni ceni, bodo vsi potrošniki, ki se bodo prijavili za sodelovanje v skupinskem nakupu, izvedeli v nezavezujoči ponudbi v prvi polovici februarja.

  • Prijava k sodelovanju je preprosta, nezavezujoča in brezplačna za vse potrošnike.
  • Vsem potrošnikom, ne le članom ZPS, omogočamo možnost ugodnega nakupa kakovostne in energijsko učinkovite klimatske naprave.
  • Nakup naprave vključuje strokovno namestitev (montažo) s pooblaščenimi izvajalci.
  • ZPS nudi vsem sodelujočim strokovne nasvete o izbiri v skupinskem nakupu ponujenih klimatskih naprav.

Ne spreglejte! V skupinski nakup prijavljeni potrošniki bodo ponudbe prejeli predvidoma že 7. februarja. Zato oddajte prijavo za sodelovanje tudi vi – zdaj! Še več koristnih informacij in nasvetov najdete na www.SKUPINSKInakupZPS.si, kjer lahko oddate tudi prijavo za sodelovanje.

Clear-X-logo-super-short

Skupinski nakup bo izveden v okviru projekta CLEAR-X. Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju