Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Clear-X
Clear-X
06. oktober 2022

Običajni termostatski radiatorski ventili nudijo preprosto nastavljanje želene temperature, a ne omogočajo njenega prilagajanja brez ročnega obračanja ventila. Tu priskočijo na pomoč pametni termostati, ki povečajo udobje, optimizirajo ogrevalni sistem in posledično znižajo mesečne stroške!

Bistvo v omrežje povezanih termostatskih ventilov je možnost prilagajanja nastavitev v aplikaciji. Če želimo, lahko od daleč ročno spreminjamo temperaturo na vsakem od njih, a bolj kot to pride do izraza določanje urnikov, režimov gretja in preprosto preklapljanje med njimi.

Poleg ohranjanja bivalnega udobja optimizirajo učinkovitost ogrevalnega sistema in zmanjšajo porabo energije.

Pametnih in povezanih termostatskih ventilov je več vrst, tudi takšnih, ki jih povežemo neposredno v domače omrežje Wi-Fi, največkrat pa so vanj povezani prek dostopne točke, ki deluje kot prehod ali most.

S tem prehodom so termostati povezani prek lastnega (največkrat v frekvenčnem območju 800 MHz) ali radijskega standarda Z-Wave ali Zigbee. Takšna izvedba manj obremenjuje brezžično omrežje Wi-Fi, medtem ko nižja frekvenca pomeni boljšo prepustnost signala skozi morebitne ovire.

Energijo jim zagotavljajo baterije, ki jih je treba občasno menjati. Kako pogosto, je odvisno od pogostosti spreminjanja nastavitev, a naj bi zdržale celotno kurilno sezono. Trenutno stanje baterij v termostatih je običajno prikazano v aplikaciji, tako da smo pravočasno obveščeni o nujni menjavi.

Prednosti pametnih termostatov

Ogrevalni sistem ne deluje vedno z enako močjo. Največkrat ga ponoči nastavimo na nižjo temperaturo kot čez dan, ko želimo toplejše prostore.

Če imamo na radiatorjih običajne ventile (ali termostatske, a nepovezane), je sistem med prehodom na višjo temperaturo bolj obremenjen, kot če z urnikom zakasnimo ogrevanje po sobah.

Prednost naj imajo na primer spalnica, kopalnica in kuhinja, šele pozneje naj na vrsto pridejo drugi prostori. Kaskadno dviganje temperature dobro vpliva na učinkovitost, ne glede na tip ogrevalnega sistema.

pametni termostati 10-2022-5

Običajno se v nobenem prostoru ne zadržujemo cel dan, če nič drugega, gredo odrasli v službe in otroci v šole, zato je smiselno, da je ta čas ogrevanje nastavljeno na kakšno stopinjo nižjo temperaturo. To bo dovolj, da se bo poznalo pri strošku, in ne preveč, da bi zahtevalo daljši čas segrevanja do želene temperature.

S pametnimi termostatskimi ventili je tovrsten režim preprosteje doseči. Ravno tako lahko v prostih dneh ali med vikendom zmanjšamo ogrevanje prostorov, ki jih takrat ne potrebujemo. Tipičen primer so domače pisarne in verjetno še kakšna soba.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorKjer za kroženje vode v radiatorjih ali ceveh talnega ogrevanja skrbi črpalka, je nujna nekakšna avtomatizacija, ki se vklaplja in izklaplja ob določenih urah ali glede na druge dejavnike.

Najbolj preprosto to dosežemo tako, da običajne ventile na radiatorjih zamenjamo s pametnimi termostatskimi ventili.

Z aplikacijo je preprosteje

V preglednem grafičnem vmesniku aplikacije na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku je bistveno lažje nastavljati urnike delovanja vsakega posameznega termostata ali več njih, povezanih v skupine (na primer vsi radiatorji v dnevni sobi), kot na malih zaslončkih in s tipkami na njih.

Obenem aplikacija nudi vpogled v zgodovino delovanja in prikaz nastavitev za dan ali teden, kar so izredno dragoceni podatki, na podlagi katerih lahko sestavimo in pozneje sproti prilagajamo režim delovanja ogrevalnega sistema.

Poleg tega aplikacija nudi možnost prilagajanja od daleč, tako rekoč od koder koli. Če vemo, kdaj se bomo vrnili domov, lahko temu primerno prilagodimo ogrevanje, da nas v vsakem primeru pričaka prijetno segreto stanovanje.

pametni termostati 10-2022-3Če vemo, da nas dolgo ne bo, lahko malo dlje varčujemo z energijo. Enako preprosto in hitro, običajno zadostuje en sam "klik", je ob koncu kurilne sezone ogrevalni sistem mogoče izklopiti in nato jeseni spet vklopiti.

Kako pravilno nastaviti in uporabljati termostatske ventile?

Termostatski ventili se od navadnih radiatorskih v grobem razlikujejo po tem, da lahko z njimi temperaturo uravnavamo veliko bolj natančno, po prvi nastavitvi želene temperature pa delujejo samodejno, prek vgrajenih tipal.

Sestavljeni so iz telesa in termostatske glave: telo uravnava količino pretoka ogrevalne vode skozi radiator, s termostatsko glavo pa nastavimo in uravnavamo temperaturo v posameznem prostoru.

Termostatski ventil je treba pravilno nastaviti, pri čemer pa ga ne vrtimo zdaj v eno in zdaj v drugo smer, da bi dosegli želeno temperaturo v prostoru. Prav tako se z odpiranjem glave na višji položaj prostor ne bo nič hitreje segrel, povečala pa se bo raba toplotne energije.

Če v dnevni sobi želimo 22 stopinj Celzija

Termostatsko glavo po navodilih proizvajalca nastavimo na oznako 3,5 (oznaka 3 običajno pomeni 20 stopinj Celzija). Čez nekaj časa preverimo temperaturo v prostoru – če je še vedno nižja od želene, glavo ventila še malo zavrtimo navzgor, če je višja, pa navzdol, k nižji vrednosti.

To ponavljamo, dokler v prostoru 22 stopinj. Potem na termostatski glavi označimo položaj in je ne premikamo več. Razen ko gremo na dopust in zato temperaturo v prostoru znižamo. Ko se vrnemo, jo nastavimo na označeni položaj.

Nastavitve je treba narediti za vsak prostor posebej

Če je v prostoru več radiatorjev s termostatskimi ventili, je treba vse nastaviti na enako, v nasprotnem primeru bodo ventili poskušali v istem prostoru doseči različne temperature, kar pa je nesmiselno.

Termostatski ventil mora biti na radiator nameščen vodoravno, nikoli navpično

Toplota se namreč dviguje navzgor, zato bo topel zrak, ki se dviga ob ohišju ventila, vplival na njegovo delovanje.

pametni termostati 10-2022-4

Zrak okoli njega mora neovirano krožiti, le tako bo tipalo zaznalo dejansko temperaturo v prostoru in se odzivalo na temperaturne spremembe. Tudi zato je treba vsake toliko časa, obvezno pa pred začetkom kurilne sezone, termostatsko glavo očistiti prahu.

Pomanjkljivosti pametnih termostatskih ventilov

Menjava baterije

Potrebna je menjava baterije, saj je treba spremljati stanje v aplikaciji.

Nedostopnost v primeru izpada električne energije ali domačega omrežja

Če se to zgodi, delujejo kot običajni termostatski ventili, ki jim nastavitev drugače, kot da se sami sprehodimo do njih, ne moremo spreminjati.

Dostop od daleč je pogosto povezan s pošiljanjem podatkov na strežnik izdelovalca. Če vas to skrbi, predlagamo, da se odločite za naprave ponudnikov, ki omogočajo tudi delovanje in dostop z obvozom njihovih strežnikov.

Visoka cena 

Čeprav cene padajo, so še vedno višje od običajnih radiatorskih in nepovezanih termostatskih ventilov, ki ne omogočajo povezave v omrežje in nadzora z aplikacijo. Začetni strošek menjave je lahko visok, zato bo preteklo več let, preden se bo povrnil s prihranki pri mesečnih računih.

Kombinacija z izdelki drugih proizvajalcev ni mogoča

Večina izdelkov deluje samo znotraj ponudbe naprav izbranega izdelovalca in ne omogoča kombinacije z izdelki drugih. Ko se odločimo za enega, smo odvisni od njegove ponudbe.

Zapletena uporaba za tiste, ki jim uporaba novih tehnologij povzroča težave

Uporaba zna biti za nekatere preveč zapletena, še zlasti za tiste, ki jim uporaba novih tehnologij že zdaj povzroča težave. V takšnih primerih je najbolje, da jih nekdo drug namesti, nastavi in nauči prilagajati.

Avtor: Marjan Kodelja

pametni termostati 10-2022-logo

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več