Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Clear-X
Clear-X
05. september 2022

Perilo na stojalu zavzema veliko prostora, izločena vlaga pa poslabša kakovost bivanja.

V marsikaterem gospodinjstvu perilo še vedno sušijo na stojalu, ki ga postavijo v eno od sob – najpogosteje v dnevno sobo, ki je običajno največji prostor. Poleti je sušenje perila na prostem brez konkurence, v prehodnih obdobjih, ko je v zraku veliko vlage, in pozimi, pa je sušilni stroj boljša izbira. Vlaga, ki se izloča med sušenjem perila, namreč lahko povzroči nemalo težav.

susenje-perila-no-logos

Vir: ZPS

Pri sušilnem stroju nevarnosti za nastanek plesni ni

Dobri modeli s toplotno črpalko v prostor izpuščajo tako malo vlage, da nevarnosti za nastanek plesni ni. Količina vlage, ki med sušenjem uide iz stroja in vlaži okolico, je namreč pri dobro ocenjenih modelih zanemarljivo majhna. Seveda pa je dobro upoštevati nekaj priporočil.

  • Sušilni stroj naj stoji v prostoru s temperaturo približno 20 °C. Prostori, v katerih temperatura pade pod 5 °C ali se povzpne nad 35 °C, ne pridejo v poštev.
  • Prostor naj bo dovolj velik (v idealnem primeru vsaj 10 do 12 kvadratnih metrov). Majhen se namreč lahko zaradi delovanja sušilnega stroja preveč segreje in pri nižjih zunanjih temperaturah bo vlaga kondenzirala na hladnejših površinah (stenah).
  • Redno čiščenje tesnil na vratih sušilnega stroja in filtrov preprečuje čezmerno uhajanje vlage v prostor.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Iz perila izločena vlaga ohladi zrak v prostoru, zato se mora sistem ogrevanja bolj "potruditi," da zrak spet segreje. V zraku je preveč vlage, ki jo je treba iz prostora odvesti z zračenjem, a zračenje z odpiranjem oken (če nimamo prezračevalnega sistema, seveda) dodatno ohladi prostor in zahteva še več energije za ogrevanje. Skupna poraba energije je tako pogosto večja, kot če bi perilo posušili v sušilnem stroju.

banner-clear-x-obroba

Stara okna, ki so slabo tesnila, so omogočala »naravno« prezračevanje. Sodobnejša in energijsko učinkovitejša bolje tesnijo, zato v prostorih primanjkuje svežega zraka. Pri tem naj omenimo, da pomanjkanje svežega zraka ne pomeni nujno tudi pomanjkanja kisika – tega je v zraku v 20 kvadratnih metrov velikem prostoru 50.000 litrov, kar bi teoretično zadoščalo za tisoč ljudi. Težave pa povzročajo vonjave, odvečna vlaga in ogljikov dioksid, ki ga ustvarimo z dihanjem. Prostor je zatohel, zadušljiv, mi pa smo utrujeni, zaspani in se težko zberemo.

Če strnemo: res je, da sušilni stroj spada med dražje gospodinjske pomočnike, a ima v primerjavi s "klasičnim" sušenjem perila številne prednosti.

Clear-X-logo-super-short

Skupinski nakup bo izveden v okviru projekta CLEAR-X. Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več