Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Clear-X
Clear-X
05. september 2022

Zakaj so se največji proizvajalci sušilnih strojev v Evropi odločili, da bodo izdelovali le še modele s toplotno črpalko?

Z uporabo tehnologije toplotne črpalke v sušilnih strojih so se proizvajalci teh aparatov lotili najšibkejše točke – porabe energije.

Za ohlajanje zraka v kondenzatorju so namesto okoliškega zraka uporabili toplotno črpalko, ki s posebnim krogotokom prenaša odvečno toploto iz kondenzatorja v grelnik. Poraba energije se pri tem občutno zmanjša, saj je za ogrevanje suhega zraka uporabljena odpadna toplota, ki nastaja v fazi ohlajanja, dodan pa je le del v procesu izgubljene toplote.

Potrošniške organizacije smo testirale že več kot 150 kondenzacijskih sušilnih strojev in več kot 850 takšnih s toplotno črpalko. Naši testi so pokazali, da prvi s povprečno letno porabo 635 kWh za več kot dvakrat presegajo porabo drugih.

Če imate doma še vedno klasični kondenzacijski sušilni stroj, vas sušenje perila v povprečju stane 115 evrov na leto. Če bi ga zamenjali s sodobnejšim s toplotno črpalko, bi bil povprečni letni strošek za sušenje perila 45 evrov na leto.stroji-razlike-no-logos

Vir: ZPS

Potrošniške organizacije smo testirale več kot 150 kondenzacijskih sušilnih strojev in več kot 850 sušilnih strojev s toplotno črpalko. Podatki se nanašajo na meritve celotne porabe energije pri sušenju bombažnega in sintetičnega perila, upoštevana je različna zmogljivost strojev. Predvidevamo, da sušimo 6 kg bombažnega in 3 kg sintetičnega perila. Izračun temelji na povprečni ceni za kWh za gospodinjstva pred znižanjem nekaterih dajatev – 0,16 €/kWh (SURS).

Rezultati testiranj so torej več kot zgovorni: modelov brez toplotne črpalke se ne splača kupovati. Tudi cena stroja ni več olajševalna okoliščina za zastarelo tehnologijo klasičnega gretja – najcenejši modeli s toplotno črpalko so cenovno že povsem primerljivi.

Na trgu je sicer le še peščica nizkocenovnih tovrstnih modelov, a bolj zaradi praznjenja zalog, večina proizvajalcev pa se je odločila, da bodo kupcem ponudili le še modele s toplotno črpalko.

Tukaj je pet glavnih razlogov, zakaj izbrati sušilni stroj s toplotno črpalko:

1. V primerjavi s kondenzacijskim porabi tudi do 50 odstotkov manj električne energije

Tehnologija toplotne črpalke v kombinaciji z zaprtim krožnim sistemom omogoča hitrejše segrevanje zraka in ponovno uporabo odpadnega vročega zraka, kar zagotavlja občutne prihranke pri porabi električne energije za sušenje perila.

banner-clear-x-obroba

2. Zaradi manjše porabe energije ga lahko uporabljamo tudi med tednom in ne nujno samo v času nižje električne tarife

Zvečer perilo operemo in ga pred spanjem prestavimo v sušilnega. Do jutra bo suho, zlagamo in razporejamo ga lahko naslednje jutro ali šele popoldne. Po zaključku sušenja namreč stroj vklopi program proti mečkanju, ki boben vsakih nekaj minut malo premakne, da se perilo ne zaleži.

3. Sušilni stroj s toplotno črpalko perilo suši pri konstantni in nižji temperaturi kot kondenzacijski

Suši ga pri največ 50 stopinjah Celzija, zato se vlakna tekstila manj poškodujejo, kar podaljšuje življenjsko dobo oblačil.

4. Večina sušilnih strojev s toplotno črpalko ima dodatne programe, ki čas in temperaturo sušenja prilagodijo glede material

To je še posebej dobrodošlo pri sušenju občutljivega perila in oblačil iz finih tkanin.

5. Količina vlage, ki med sušenjem uide iz stroja in vlaži okolico, je pri dobro ocenjenih modelih zanemarljivo majhna

Zato sušilnega stroja ni nujno postaviti v kopalnico. V primerjavi s kondenzacijskim tudi manj greje prostor, v katerem stoji.

skupinski-nakup-postopek Instagram Post Square

 

Clear-X-logo-super-short

Skupinski nakup bo izveden v okviru projekta CLEAR-X. Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več