Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Živila in pijača
Živila in pijača
18. oktober 2021

Suhe fige so bile odpoklicane zaradi presežene vrednosti aflatoksinov.

Podatki o izdelku

Ime živila: Suhe fige – Izbrane fige 220g Odlično;
Opis pakiranja: Neto količina 220g, vrečka iz PP, blagovna znamka Odlično;
Uporabno najmanj do 06/2022;
Lot: 4670244921;
Poreklo Španija;
Dobavitelj: Hrib d.o.o., Dobje pri Planini
Prejemniki spornih fig: E.Leclerc; Jagros d.o.o.; Spar Slovenija; Mercator d.d.; Jagoda Hrasnik s.p.; Rimske terme - terme resort d.o.o.

Razlog odpoklica

Presežena vrednost aflatoksinov. Aflatoksini so strupi, ki jih izločajo plesni, predvsem Aspergillus flavus in Aspergillus parasiticus. Aflatoksini so genotoksični in rakotvorni, pojavljajo pa se v živilih, ki so bila onesnažena z plesnijo pred ali po nabiranju. Največkrat se pojavljajo v oreščkih, koruzi, rižu, figah, začimbah, tudi surovih rastlinskih oljih iz navedenih oreščkov, kakavovih zrnih, živil, večinoma iz dežel z vročim in vlažnim tropskim oziroma subtropskim podnebjem.

ZPS svetuje

V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več