Potrošniško primerjalno testiranje, ki ga izvajamo nevladne potrošniške organizacije (seveda tudi Zveza potrošnikov Slovenije), temeljijo na mednarodnih standardih in pravilih, kot so:

  • standardi in vodila Codex Alimentarius (za prehranske izdelke),
  • ISO (International Organization for Standardization)
  • drugih uveljavljenih standardih
  • ter zakonodajnih zahtevah za testiranje in ocenjevanje skladnosti z zakonodajo.

Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi.

Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako testiramo potrošniške organizacije? - video

Sodelujemo le z akreditiranimi laboratoriji

Za izvedbo testiranja uporabljamo storitve različnih laboratorijev, ki morajo biti akreditirani za svojo dejavnost.

Akreditiranje je nepristranski, neodvisen in strokoven postopek preverjanja usposobljenosti laboratorija za izvajanja testiranj in analiziranja, ki ga izvede nacionalna akreditacijska služba.

Testiranje v laboratoriju

V Sloveniji akreditacije izvaja Slovenska akreditacija, na njihovih spletnih straneh boste našli tudi seznam v Sloveniji akreditiranih laboratorijev oziroma organizacij.

V svetu ima vsaka država svoj organ za akreditiranje laboratorijev, kajti v globalnem tržnem sistemu morajo obstajati zagotovila, da so izdelki in storitve tudi preverjani, testirani in/ali analizirani po mednarodno priznanih postopkih, ki so zaradi akreditacije primerljivi in verodostojni.

Ob vsakem testu vedno zapišemo tudi, kako smo testirali in katere standardne postopke smo pri tem upoštevali. Zaradi zagotavljanja neodvisnosti in da bi se izognili morebitnim pritiskom, potrošniške organizacije ne razkrivamo imen laboratorijev.

Testiramo v skladu s strogimi mednarodnimi pravili

Vsa primerjalna testiranja izvajamo v skladu s pravili mednarodne organizacije ICRT (International Consumer Research & Testing), katere člani smo.

Ob tem se držimo naslednjih načel:

1. Testiramo anonimno

Vse vzorce kupimo v trgovinah kot običajni potrošniki. Ponudniki pred testiranjem ne vedo, da bodo izdelki testirani. O testu jih obvestimo šele potem, ko so že znani rezultati.

2. Testiramo strokovno

Sodelujemo le akreditiranimi laboratoriji in drugimi neodvisnimi izvajalci (strokovnjaki, inštituti, skupine potrošnikov, ...). Testi sledijo strogim protokolom. Pri testu mikrobiološko občutljivih živil na primer zagotavljamo nepretrgano hladno verigo od odvzema vzorca do laboratorija. Imen laboratorijev in ostalih sodelavcev pri testu zaradi zagotavljanja njihove neodvisnosti ne razkrivamo javnosti.

2. Testiramo celovito

Naši kriteriji ocenjevanja so strožji od standardov in zakonodaje. Potrošnikom želimo objektivno predstaviti kakovost izdelkov. Po drugi strani pa jih želimo opozoriti na morebitna tveganja pri uporabi ali uživanju izdelkov, ki se na testu niso izkazali najbolje. Pri tem upoštevamo najnovejša dognanja, med njimi tudi tista, ki še niso bila prenesena v zakonodajo.

4. Testiramo neodvisno

Za testiranje se odločamo samostojno, brez zunanjih vplivov in povezav s proizvajalci. Izbiramo zgolj partnerje (strokovnjake, inštitute, ...), ki so popolnoma neodvisni in ustrezno usposobljeni. V naših objavah in revijah nikoli ni komercialnih oglasov.

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju