Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zveza potrošnikov Slovenije
Zveza potrošnikov Slovenije
05. oktober 2018

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je bila uspešna na javnem razpisu Ministrstva za javno upravo (MJU) za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva. V okviru projekta "Ekonomska stabilnost kot temelj neodvisnosti potrošniške organizacije – Skupaj z ZPS" bo s sofinanciranjem Ministrstva za javno upravo izvedla (vsaj) eno kampanjo skupinskega nakupa ali kampanjo skupinske tožbe.

ZPS je v preteklosti že uspešno izvedla dve kampanji skupinskega nakupa električne energije in zemeljskega plina ZAMENJAJ in PRIHRANI, slovenske potrošnike pa smo združili tudi v kampanji skupne tožbe proti koncernu Volkswagen, ki jo številni prepoznajo pod imenom kampanja PreVWara. Odzivi potrošnikov so bili pozitivni, veliko je bilo tudi pozivov in pobud, da bi bilo tovrstnih kampanj še več.

Kampanje s skupinsko udeležbo večjega števila potrošnikov postajajo v EU uveljavljen model hitrega in učinkovitega načina uveljavljanja potrošniških pravic, pa tudi možnosti, ki jih združeni potrošniki – v nasprotju z amorfno skupino predstavljajo kot skupina pritiska ali skupina kupcev. Omenjene aktivnosti – kampanje spodbuja tudi Evropska Komisija – predvsem skupinske nakupe, ki so v drugih evropskih državah že postale stalnica pod okriljem potrošniških organizacij. Tovrstne kampanje za neodvisno potrošniško organizacijo pomenijo tudi pomemben kanal za pridobivanje članstva – vira sredstev financiranja organizacije. Tekom kampanj se namreč mnogo potrošnikov odloči podpreti delovanje organizacije tudi z včlanitvijo v neodvisno potrošniško organizacijo ZPS. Le medsebojna interakcija aktivnosti pridobivanja članstva in nadaljevanja izvajanja skupinskih kampanj, bistveno prispevata k doseganju dolgoročnih ciljev, zato so te aktivnosti tesno povezane in medsebojno soodvisne. S tem namenom bodo v okviru projekta `Ekonomska stabilnost kot temelj neodvisnosti potrošniške organizacije – Skupaj z ZPS´ izvedene tudi aktivnosti pridobivanja članstva v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Združeni pod okriljem potrošniške organizacije potrošniki (ponovno) spoznavajo, da so združeni močnejši. Uspešni skupno izvedeni projekti krepijo zaupanje potrošnikov in državljanov v nevladni sektor, kar jih motivira k aktivnejšemu udejstvovanju v družbi zaradi ponovno pridobljenega občutka "tudi jaz štejem" ter njihovem bolj suverenem uveljavljanju njihovih potrošniških pravic v vsakodnevnem življenju. Izobraževanje potrošnikov uravnotežuje moč proizvajalcev in potrošnikov in prinaša koristi tako posamezniku kot tudi celotni družbi.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več