Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
24. april 2019

Evropska unija vpliva na številna področja, ki nas kot potrošnike zadevajo neposredno – od označevanja živil do pravic potnikov in varnosti igrač. Evropska pravila varstva potrošnikov sprejemata Evropski parlament, ki ga volimo neposredno, in Evropski svet, ki je sestavljen iz predstavnikov vlad, članic EU. Ko so pravila sprejeta, je naloga vsake članice, da jih uveljavi in preverja njihovo izvajanje v praksi.

Navajamo le nekaj primerov, ki potrjujejo, da smo državljani EU z evropsko zakonodajo veliko pridobili.

Večja varnost izdelkov

 • Izdelki na trgu so bolj varni. Poleg ostrejših evropskih predpisov o varnosti igrač in kozmetike deluje tudi sistem hitrega obveščanja in izmenjave informacij o nevarnih izdelkih in hrani na trgu EU.
 • V preteklosti je EU sprejela ukrepe za zmanjšanje vsebnosti snovi v živilih, ki škodujejo našemu zdravju (npr. zmanjšanje vsebnosti rakotvornega akrilamida v čipsu, ocvrtem krompirju in piškotih).
 • Na leto umre najmanj 25.000 Evropejcev zaradi okužb, ki jih povzročajo odporne bakterije. EU je zato prepovedala oziroma omejila uporabo nekaterih antibiotikov za zdravljenje živali, saj so se v preteklosti uporabljali tako za zdravljenje živali kot ljudi.
 • Na trgu EU je več kot 100.000 kemikalij. Na podlagi načela "ni podatkov – ni trga" EU zahteva, da proizvajalci kemikalij registrirajo in ocenijo varnost teh kemikalij. Potrošniki smo dobili tudi "pravico do seznanjenosti", ki nam omogoča, da lahko dobimo podatke o vsebnosti kemikalij v izdelku.

Več potrošniških pravic

 • Hlače, ki ste jih kupili na spletu, niso ustrezne velikosti, kolo se osem mesecev po nakupu zlomi – zaradi zakonodaje EU lahko v prvem primeru izdelek vrnemo, v drugem pa zahtevamo vračilo kupnine. Evropska zakonodaja je prav tako prepovedala nepoštene pogodbene pogoje in poslovne prakse.
 • Našo zasebnost in osebne podatke ščiti močna in obsežna evropska zakonodaja.
 • EU je zagotovila tudi, da ima vsak državljan EU pravico do osnovnega bančnega računa.
 • Kot letalski potniki imamo pravico do povračila in odškodnine, če je naš let preklican v dveh tednih pred odhodom. V primeru zamude imamo pravico do povračila ali (v nekaterih primerih) nadomestila.
 • Hrana in pijača, ki sta na prodaj v EU, morata na deklaraciji vsebovati podrobno navedbo hranilne vrednosti.
 • Pravila o nevtralnosti omrežja nam zagotavljajo prosto izbiro, kaj bomo počeli na internetu, telekomunikacijskim podjetjem pa preprečujejo, da bi ustvarili hitre in počasne pasove – odvisne od zneska, ki smo ga uporabniki pripravljeni plačati.

Boljše in konkurenčne ponudbe

 • Ko potujemo znotraj EU, lahko zahvaljujoč evropski zakonodaji opravljamo telefonske klice, pošiljamo sporočila in brskamo po internetu brez dragih stroškov gostovanja.
 • Za elektronska plačila v drugo državo evro- območja ali dvig denarja na evrskem bančnem avtomatu nam banka ne sme zaračunati več, kot nam zaračunava za plačila in dvige doma.
 • EU je zagotovila bolj konkurenčen, inovativen in odprt trg telekomunikacijskih storitev, zato lahko potrošniki uživamo v novih storitvah, nižjih cenah in v povezljivosti z internetom.

Bolj trajnostna usmerjenost

 • Potrošniki smo pridobili pravico, da proizvajamo, uporabljamo, shranjujemo in prodajamo energijo, ki jo sami proizvedemo. EU zmanjšuje tudi nepotrebne administrativne ovire za potrošnike, ki proizvajajo električno energijo iz obnovljivih virov v svojih domovih.
 • Imamo boljši dostop do ukrepov s področja energijske učinkovitosti, kar pozitivno vpliva na naše račune za energijo in okolje.
 • Približno tri četrtine vseh nacionalnih predpisov o varstvu okolja izvira iz EU – zaradi zmanjšanja industrijskih in prometnih izpustov dihamo čistejši zrak, manjše so količine kemikalij v izdelkih, na trgu je več energijsko učinkovitih izdelkov.
 • Zaradi novih pravil o mejnih vrednostih izpustov CO2 za avtomobile ti porabijo manj goriva.
 • Oznaka Ecolabel na ravni EU zagotavlja, da lahko potrošniki izbiramo med okolju prijaznimi izdelki in storitvami.

Ker so varstvo in pravice potrošnikov pomemben del politik Evropske unije, si potrošniške organizacije želimo, da potrošniške teme postanejo ena izmed prioritet prihodnjega parlamenta, ki ga bomo evropski potrošniki izvolili maja 2019.

Tudi vi kandidate za bodoče evroposlance povprašajte, kako bodo zastopali naše potrošniške pravice.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA