Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
12. marec 2019

Maja nas čakajo volitve, ki jih mnogi ocenjujejo za prelomne. Opredelile bodo prihodnjo usmeritev Evropske unije. Vroče teme volilnih debat bodo migracijska politika, varnost meja, demokratične vrednote. Kaj pa potrošniki?

V preteklih desetletjih je bila EU močna gonilna sila za vzpostavitev robustnih in smelih predpisov varstva potrošnikov, kot so pravice letalskih potnikov, pa telefoniranje in brskanje po spletu v tujini. Spletno nakupovanje je postalo preprosto zaradi 14-dnevnega odstopnega roka, zaostrena so pravila glede označevanja živil, varnosti igrač in vsebnosti kemikalij v izdelkih. Sprejeli smo jih kot samoumevne in veliko vprašanje je, ali bi jih imeli, če bi jih določali zgolj slovenski politiki.

 favicon Želimo izvedeti, kaj kot potrošnik menite o Evropi in kakšna so vaša pričakovanja ter skrbi. Vabimo vas k izpolnitvi vprašalnika. Hvala!

Nam, potrošnikom, ni vseeno, kakšno hrano jemo, kako varni so izdelki na policah, kako je poskrbljeno za našo zasebnost in varnost na spletu, kakšna je dostopnost zdravil, ko jih potrebujemo, in še bi lahko naštevali.

EU je na razpotju in preverja izbire za prihodnost. A evropske potrošniške organizacije menimo, da morajo v razpravah o naši skupni prihodnosti v EU pomembno mesto dobiti tudi potrošniške teme. Verjamemo, da bi se zaupanje v EU bistveno okrepilo, če bi jo gradili kot šampiona varovanja potrošnikov.

Potrošniške organizacije, združene v Evropski potrošniški organizaciji BEUC, izpostavljamo pet ključnih področij, ki zaslužijo podporo in angažiranje bodočih evropskih poslancev, mi pa se zavezujemo k sodelovanju in tvornemu iskanju potrošnikom prijaznih rešitev. Zahteve evropskih potrošniških organizacij poiščite v naši zloženki na www.zps.si: "Prioritete potrošnikov za volitve v Evropski parlament leta 2019".

Potrebujemo evropske poslance, ki razumejo in so pripravljeni zastopati interese vseh nas. Potrebujemo tudi vas, potrošnike – zastavljajte vprašanja kandidatom in strankam, izkoristite svojo volilno pravico!

1. Umetna inteligenca mora pomagati, ne škodovati potrošnikom
Množična uporaba avtomatiziranih odločitev na podlagi algoritmov v komercialne namene bo spremenila potrošniške trge in družbo kot celoto. Na trg bodo prihajali novi izdelki in storitve, a potrebujemo zakonodajo, ki bo potrošnikom zagotovila, da se lahko izognejo tveganjem, kot so diskriminacija, izguba zasebnosti in avtonomnosti ter pomanjkanje preglednosti.

2. Potrošnikom namenjeni izdelki bi morali trajati dlje
Tiskalniki ali pametni telefoni, ki jih kmalu po izteku garancije ni mogoče popraviti, električni izdelki, ki se prehitro pokvarijo, nezagotavljanje rezervnih delov ... Potrošniki smo soočeni s posledicami »prezgodnjega zastaranja« izdelkov, ki močno obremenjujejo okolje, ne le naš žep. Evropska komisija je leta 2015 sprejela akcijski načrt za krožno gospodarstvo, ki naj bi zagotovilo trajnejše in lažje popravljive izdelke, a učinkovitih ukrepov še ni.

3. Označbe na živilih bi morale olajšati zdravo izbiro 
Vsak drugi odrasli in vsak tretji otrok v Evropi je pretežak ali predebel. A izbira (bolj) zdravih živil ni preprosta. Potrošnikom bi pri izbiri pomagal razlagalni element, kot je prehranski semafor. V Sloveniji ga ZPS promovira že desetletje, pri tem nas podpira ministrstvo za zdravje, a dogovora za tak pristop na ravni EU ni. V državah članicah se uporabljajo različne sheme, kar med potrošnike vnaša zmedo, ki jo izkoriščajo ponudniki.

4. Zdravila morajo biti tudi cenovno dostopna in varna 
Visoke cene in pomanjkanje zdravil ovirata evropskim potrošnikom dostop do potrebnih zdravljenj. Cene novih zdravil za zdravljenje hudih bolezni so tako visoke, da vlade silijo v sprejemanje težkih odločitev o tem, katera bodo predmet povračil in katera nova učinkovita zdravila zato morda ne bodo dostopna pacientom. Hkrati so številna nova zdravila odobrena na podlagi manj trdnih kliničnih podatkov, kar potrošnike izpostavlja potencialno višjim tveganjem.

5. Potrošniki ne smejo biti izpostavljeni škodljivim kemikalijam
Število kroničnih in hudih bolezni v EU narašča. Kemikalije naj bi imele pri tem pomembno vlogo. Kljub temu, da ima Evropska unija smel načrt ravnanja s kemikalijami, je številne kemikalije mogoče zaslediti v izdelkih splošne rabe, saj je nadzor pomanjkljiv. To dokazujejo tudi potrošniška testiranja, ki pogosto odkrivajo skrb vzbujajoče kemikalije v izdelkih, s katerimi so potrošniki redno in dolgoročno v tesnem stiku (oblačila, čevlji, igrače, izdelki za nego otrok, kozmetika, higienski izdelki in številni drugi). Zakonodaja, ki preprečuje prisotnost strupenih snovi v izdelkih, je razpršena, nesistematična in nedosledna.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA