Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
18. oktober 2018

Potrošniki v pestri ponudbi pogosto kupujemo impulzivno, z očmi oz. nas k izbiri določenega izdelka prepričajo kreativna oglasna sporočila ali akcijske cene. Tako zapravimo (pre)več, ob tem pa izbiramo izdelke, ki niso vedno kakovostnejši.

Sta cena in/ ali blagovna znamka res merilo (ne)kakovosti?
Ne. Naši neodvisni primerjalni testi vedno znova dokazujejo, da se za visoko ceno, zvenečimi blagovnimi znamkami ali obljubami pogosto ne skrivajo najbolj kakovostni izdelki. Tudi obljube iz oglasov se na testu pogosto ne potrdijo, zato ni redkost, da se na vrhu tabele znajdejo tudi najcenejši izdelki na testu, tisti najdražji pa v spodnji polovici tabele.

Kako potem izbirati in izbrati?
Članom ZPS so v pomoč rezultati primerjalnih testov. Letni članski prispevek v višini 60 evrov si hitro povrnejo ob upoštevanju rezultatov, saj lahko na podlagi rezultatov testiranja izberejo izdelke, ki ustrezajo njihovim pričakovanjem, imajo odlično (ali za njih sprejemljivo) razmerje med kakovostjo in ceno oz. posameznih izdelkov preprosto ne kupijo:

1. Za kakovosten sesalnik, ki je skoraj obvezna oprema vsakega doma, lahko odštejete 120 ali 280 evrov – na testu sta oba vzorca prejela enako oceno, je pa občutna razlika v ceni.

2. Če prisegate na električno zobno ščetko in je stara svoje delo opravila, lahko kupite novo za 129 ali 329 evrov – tudi tokrat večje razlike v kakovosti med njima ni, na testu je cenejša prejela višjo oceno, je pa občutna razlika v ceni.

3. Med orodjem domačega mojstra je vedno tudi baterijski vrtalnik. Enako oceno na primerjalnem potrošniškem testu sta prejela izdelka, za katera potrošnik v trgovini lahko odšteje 170 ali 285 evrov.

4. Razlike in s tem prihranki so občutno večji pri dražjih izdelkih. Za kombinirani vgradni hladilnik lahko s skoraj enako oceno (cenejši ima skupno oceno 75, dražji 74) odštejete 1550 ali 1050 evrov.

5. Razlike in s tem tudi prihranki so sicer manjši pri cenejših izdelkih, ki pa v naših nakupovalnih vozičkih pristanejo pogosteje.
a. Na primer za zmagovalno pasterizirano in UVT mleko boste odšteli 73 centov, za najdražje pa 1,25 evra. Če na leto zaužijemo na primer 50 l mleka, to pomeni, da bomo za zmagovalno mleko odšteli 36,5 za najdražje mleko na testu pa 62,5 evra. Razliko 26 evrov pomnožite s številom družinskih članov in razlika ni več le nekaj centov, temveč več kot 100 evrov pri 4 članski družini.
b. Podobna zgodba se ponovi pri nakupu zobne paste. Res je, da se razlika v ceni 2 evra pri eni zobni pasti ne zdi ravno velika. A ko pomislite, koliko zobne paste porabi štiričlanska družina,
znesek ni več tako neznaten. In naj vas ne premamijo obljube o `snežno belih´ zobeh: na testu se je izkazalo, da zobne paste za beljenje zob nimajo tako drastičnih učinkov. So pa izdelki s takšnimi trditvami praviloma dražji (tudi 5 ali 6 evrov za tubo), a ne dovolj učinkoviti.

Ste sešteli prihranke?! Zbrani primeri kažejo, kako lahko z informirano izbiro kupimo kakovostne izdelke po (bolj) ugodni ceni in tako varčujemo – vendar ne na račun kakovosti. Le na šestih zgoraj predstavljenih primerih potrošniki privarčuje prek 1000 evrov.

Kako drago plačujete zvestobo?
Prihranite lahko tudi z zamenjavo ponudnika plina, elektrike, zamenjavo banke, zavarovalnice … Vzemite si vsaj enkrat na leto čas in preverite, ali plačujete preveč. Na ZPS vam pomagajo k preudarnim odločitvam s primerjalniki, pregledi trga …, naštejmo le nekaj primerov:

1. Na Zvezi potrošnikov mesečno spremljamo cene električne energije in zemeljskega plina. V zadnjih mesecih so po daljšem času stabilnih cen zabeležili več podražitev obeh energentov. Preverite, ali je ceno elektrike ali plina dvignil tudi vaš dobavitelj. Če je odgovor da, poiščite bolj ugodno ponudbo.

2. Velike razlike so tudi med bankami. Ne le pri poslovanju z bančnim računom, ki ga uporabljamo vsak dan, ampak tudi pri depozitih, kreditih. ZPS pregled ponudbe stanovanjskih hipotekarnih kreditov v višini 80.000 evrov in z dobo odplačila 20 let je pokazal, da so razlike med najmanj in najbolj ugodnim ponudnikom okrog 10.000 evrov.

3. Preverite, kaj vsebuje vaš paket telekomunikacijskih storitev, in ga primerjajte s konkurenco. Pri tem bodite posebej pozorni na količino porabljenih enot, saj se prav lahko zgodi, da bo že začeten (in precej cenejši) paket dovolj dobro pokrival vaše potrebe.

ZPS nasvet potrošnikom:

1. Tudi centi se seštevajo. Kupujte preudarno, toliko in to, kar potrebujte.

2. Poiščite neodvisne informacije in z njihovo pomočjo izberite kakovostne izdelke.

3. Primerjate ponudbe in cene med trgovci. Če je izdelek v akciji, še ne pomeni, da ga boste kupili po ugodni ceni – morda je bila že osnova cene (pre)visoka.

4. Pri ponudnikih storitev se ne zavežite k lojalnosti, če vas ta stane preveč. Občasno preverite tudi druge ponudbe. Kaj hitro se lahko zgodi, da boste ugotovili, da je čas za zamenjavo ponudnika električne energije in plin oziroma ponudnika telekomunikacijskih, zavarovalnih ali bančnih storitev!

5. Za preudarne nakupe vam bosta hvaležni tako denarnica kot okolje!

Bodite aktivni. Izbirajte opremljeni z neodvisnimi informacijami, ne z oglasnimi obljubami.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA