Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
02. oktober 2018

Da, želim da me obveščate o skupinskih nakupih in kolektivnih pobudah ZPS.

 Vpišite elektronski naslov, na katerega vam bomo pravočasno poslali obvestilo o skupinskih nakupih ZPS in/ali kolektivnih pobudah ZPS – ko bodo v teku.

skupinski3

Želim, da me obvestite na moj e-naslov:(*)
Prosimo, preverite, ali je vpis pravilen.

Nepravilen vnos

(*)
Za nadaljevanje postopka morate sprejeti pravila varovanja osebnih podatkov.

Kaj je skupinski nakup ZPS?
V skupinskem nakupu se združijo potrošniki posamezniki, ki imajo enake interese. Tako ustvarijo močno pogajalsko izhodišče do dobaviteljev. Spodbudimo jih, da se za potrošnike doseže najboljša ponudba za nakup izdelkov ali storitev. Več potrošnikov, kot se združi, večja je naša moč. Ko se bo posamezen skupinski nakup začel, boste na podlagi vašega zgoraj vpisanega vašega e-naslova prejeli e-obvestilo. Vsak zainteresiran potrošnik se nato odloči o sodelovanju v skupinskem nakupu, kar potrdi z oddano prijavo. Na tej podlagi bo pozneje prejel ponudbo – rezultat skupinskega nakupa. Šele nato se potrošnik odloči, ali bo ponudbo skupinskega nakupa sprejel (in opravil nakup) ali ne.

Kaj je kolektivna pobuda ZPS?
Potrošniki, ki se združimo v skupino lahko bolj glasno in posledično bolj učinkovito izrazimo svoj interes. Osnovna oblika je peticija, kjer posamezni potrošnik potrdi strinjanje z določeno pobudo in potrdi svoj interes oz. zahtevo. Drugačna oblika pa je kolektivna tožba, kjer potrošniki na pravnih temeljih zahtevamo spoštovanje ali uveljavitev potrošniških pravic. Ko se bo posamezna kolektivna pobuda začela, boste na podlagi vašega zgoraj vpisanega vašega e-naslova prejeli e-obvestilo. Vsak zainteresiran potrošnik se tako lahko odloči podpreti pobudo (peticijo) ali pristopiti h kolektivni tožbi.

Ali je ZPS v preteklosti že organizirala skupinski nakup?
Da. ZPS je organizirala že dva skupinska nakupa in sicer električne energije in zemeljskega plina. Dobavitelja elektrike in/ali plina je v obeh kampanjah skupaj zamenjalo (ali sprejelo zmagovalne tarife naše kampanje) več kot 24.000 gospodinjstev. Povprečno gospodinjstvo, ki je sodelovalo v prvem skupinskem nakupu ZPS, je v povprečju na letni ravni prihranilo 164 evrov, v drugem pa več kot 211 evrov.

Ali je ZPS v preteklosti že organizirala kolektivno pobudo, npr. skupno tožbo?
Da. ZPS je, poleg peticij, organizirala tudi že kolektivno pobudo, ki je vodila do skupne tožbe. ZPS in Financialright GmbH sta v septembru 2017 začela s kampanjo PreVWara, v kateri sta slovenske potrošnike, udeležene v t.i. dizelskem škandalu, povabila k sodelovanju v odškodninski tožbi proti koncernu Volkswagen. Do začetka januarja 2018 se je v kampanjo prijavilo kar 6.500 potrošnikov, kar je v evropskem merilu, glede na skupno število vseh oškodovanih kupcev v Sloveniji, edinstven uspeh. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) se je tako kot nekatere druge potrošniške organizacije, članice Evropske potrošniške organizacije BEUC, odločila za sodelovanje z družbo Financialright GmbH, kar je slovenskim potrošnikom omogočilo, da preko sodišča brez prevzemanja tveganja terjajo plačilo odškodnin. Družba Financialright GmbH je 29. marca 2018 vložila tožbo proti koncernu Volkswagen AG, s katero uveljavlja odškodninske zahtevke 6.024 slovenskih potrošnikov.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA