Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
08. januar 2018

Evropska Komisija je predlagala ukrepe, ki naj bi zagotovili bolj varne izdelke na skupnem trgu. Eden izmed ukrepov je povečanje števila zaposlenih, ki naj bi pomagali posameznim državam članicam pri boljšemu nadzoru nad nevarnimi izdelki na skupnem evropskem trgu.

Potrošniške organizacije sicer podpiramo prizadevanja Komisije, a menimo, da je k problemu potrebno pristopiti bolj ambiciozno in da so predlagani ukrepi le prvi korak k učinkovitejšemu nadzoru. Komisija je poostren nadzor namreč predlagala le za izdelke, ki nosijo oznako CE, potrošniške organizacije pa menimo, da bi moral biti poostren nadzor razširjen tudi na vse izdelke, ki ne nosijo te označbe.

favicon Preverite odpoklice nevarnih izdelkov s slovenskega trga v letu 2017

Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC: "Nevarni izdelki nikoli ne bi smeli kočati v rokah potrošnikov. Žal je to daleč od resničnosti, kar se pogostokrat izkaže tudi na primerjalnih testih, ki jih izvajajo potrošniške organizacije. Grelniki vode in sušilniki perila, ki se vžgejo ali igrače z majhnimi delci, ki jih otroci lahko pogoltnejo, so le nekateri izmed nevarnih izdelkov, ki so prišli v trgovine."

Oznaka CE potrošnike zavaja, da je izdelek varen, a temelji le na prostovoljni izjavi proizvajalca, da izdelek ustreza predpisom. Po podatkih Eurobarometra večina potrošnikov napačno razume oznako CE.

Potrošniške organizacije predlagamo tudi, da naj se Komisija bolj sistematično loti t.i. povezanih izdelkov kot so pametne ure, gospodinjski aparati ali igrače in potrošnikom zagotovi varnost tudi v digitalnem svetu. 

Stephen Russell, generalni sekretar ANEC, organizacije za zastopanje potrošnikov pri standardizaciji: "Države članice so odgovorne za to, da so na trgu varni izdelki. Veseli smo, da jim bo Komisija pri tej pomembni zadevi pomagala še v večji meri. Vendar to še ni dovolj, države članice morajo povečati tudi proračun za nadzor nad varnostjo izdelkov na trgu."

Potrošniške organizacije smo na Komisijo naslovile naslednje zahteve:

  • razširiti in poostriti nadzor nad prodajo izdelkov po spletu,
  • vzpostaviti vseevropsko bazo poročanja o nesrečah in poškodbah zaradi nevarnih izdelkov,
  • zagotoviti sodelovanje potrošniških organizacij v mreži za nadzor na trgu (Union Product Compliance Board), za večjo transparentnost rezultatov nadzora, ki je opravljen v posameznih državah članicah. 
  • Odstranitev oznake CE iz izdelkov. Oznaka CE bi morala biti na tehnični dokumentaciji o izdelku, ki je dostopna le organom za nadzor nad varnostjo izdelkov.

Preberite pismo (v angleščini), ki smo ga naslovili na Evropsko Komisijo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA