Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
11. maj 2016

Predlog za dopolnitev 3. točke v Prilogi 1 k Zakonu o davku na dodano vrednost.

Spoštovani minister,

nedavno je bil na Odboru za finance in monetarno politiko DZ zavrnjen predlog spremembe Zakona o davku na dodano vrednost, ki bi omogočil znižanje DDV za higienske proizvode za ženske iz 22 na 9,5 %. Vendar pa je razprava na odboru nakazala možnost, da bi bilo zgolj z ustrezno dopolnitvijo Priloge 1 k Zakonu o DDV mogoče odpraviti previsoko obdavčitev higienskih izdelkov za ženske. Številne države Evropske unije (Velika Britanija, Francija …) so že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere pa si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve kot jo že ima Irska. Na ZPS vas pozivamo zgolj k izenačitvi obdavčitve ženskih higienskih izdelkov s sorodnimi izdelki kot so plenice, vata itd.

Na ZPS smo prepričani, da je v preteklosti prišlo do napake in so zato ženski higienski izdelki nerazumljivo izključeni iz seznama blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV. Pozivamo vas, da z dopolnitvijo 3. točke Priloge 1 k Zakonu o davku na dodano vrednost izenačite davčno stopnjo za higienske izdelke za ženske z davčno stopnjo, ki velja za plenice - k 3. točki Priloge 1 k Zakonu o davku na dodano vrednost se dodatno zapišejo vložki, tamponi in menstrualne skodelice.

Na ZPS smo že posneli cene teh izdelkov v maloprodaji. Trgovce smo tudi že javno pozvali, da se zavežejo, da bodo sorazmerno znižali maloprodajne cene, v kolikor se bo znižal DDV za higienske izdelke za ženske iz 22 na 9,5 %. ZPS bo na enak način kot ob uvedbi evra skupaj s potrošnicami in potrošniki bdela nad ravnanjem trgovcem in spremljala cene navedenih izdelkov v daljšem obdobju po znižanju DDV. S komunikacijskimi aktivnostmi bomo storili vse, da bo denar ostal v žepih potrošnic in ne trgovcev. Ne nazadnje bi enakopravna obdavčitev sorodnih izdelkov olajšala finančno breme žensk z nižjimi dohodki in mater samohranilk za higienske izdelke, ki jih ženske nujno potrebujejo.

Za vsa dodatna pojasnila smo vam na razpolago.

V pričakovanju vašega odziva vas lepo pozdravljamo, Breda Kutin, predsednica

 

Podpirajte naša prizadevanja še naprej. Podpišite peticijo ZDAJ. Delite jo med prijatelji, znanci…

TRENUTNO ŠTEVILO PODPORNIKOV
8328

DA, podpiram znižanje DDV za higienske proizvode za ženske

Ime in priimek(*)
Invalid Input

E-naslov(*)
Nepravilen vnos

E-novice ZPS

Invalid Input

Preberite tudi: 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA