Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
30. september 2022

V četrtek 29. septembra so poslanci v Državnem zboru Republike Slovenije sprejeli nov Zakon o varstvu potrošnikov (ZvPot-1), ki bo nadomestil do zdaj veljavni Zakon o varstvu potrošnikov ter Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo s svojimi predlogi sodelovali v postopku priprave zakona. Pripombe, ki smo jih podali tako leta 2021 kot tudi v letošnjem letu, so bile večinoma upoštevane.

Žal pa v zakon kljub našim predlogom ni bila vključena možnost, ki jo na določenih mestih predvideva evropska direktiva, in sicer da države članice ohranijo ali uvedejo višji nivo varstva potrošnikov v zvezi z določenimi pravnimi instituti (na primer daljši roki za prodajalčevo odgovornost, odškodninski zahtevki proti tretji osebi v primeru digitalnih storitev ...).

Kar zadeva spremembe, ki jih novi zakon prinaša zaradi usklajevanja z evropskimi direktivami, bo slovenski potrošnik na eni strani izgubil možnost izbire med zahtevki v primeru stvarne napake ali neskladnosti na izdelku, po drugi strani pa se bo iz 6 mesecev na 1 leto podaljšal rok, v katerem se po zakonu domneva, da je napaka na izdelku obstajala že v času dobave. Znotraj tega roka bo torej nosil breme dokazovanja, da napake ni bilo ob nakupu, prodajalec in ne potrošnik.

Pozdravljamo dopolnitev 23. člena ZvPot, ki vsebinsko ostaja enak, vendar pa sedaj izrecno določa, da se nepoštenost pogodbenih pogojev, četudi so ti pisani v jasnem in razumljivem jeziku, lahko presoja tudi v zvezi z opredelitvijo glavnega predmeta pogodbe in v zvezi z ustreznostjo med ceno in plačilom za izmenjano storitev, blago ali digitalno vsebino.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več