Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
04. marec 2021

Letno poročilo o sistemu hitrega obveščanja o nevarnih neživilskih izdelkih Safety Gate razkriva, da so v njem v letu 2020 prejeli kar 2.253 obvestil, na podlagi katerih so sprejeli rekordno število 5.377 ukrepov.

Kar 9 % vseh obvestil se je nanašalo na proizvode, povezane s COVID-19, med njimi predvsem maske, ki niso zagotavljale ustrezne zaščite. Med izdelki, ki so se med obvestili pojavljali najpogosteje, so sicer igrače, motorna vozila ter električna oprema.

BEUC: reforma evropske uredbe GSPD je nujna

Po mnenju evropske potrošniške organizacije BEUC ti podatki pričajo o nujnosti reforme evropske zakonodaje o varnosti izdelkov. Kot poudarjajo, je bila trenutno veljavna splošna evropska uredba o varnosti proizvodov (GSPD) sprejeta leta 2001 in ni prilagojena današnji dobi globalnega spletnega nakupovanja.

Sprejetje reforme navedene uredbe Evropska komisija sicer načrtuje še letos. Pri BEUC navajajo vrsto konkretnih priporočil.

Preberite priporočila za reformo uredbe GSPD

Spletna stran Safety Gate prenovljena

Sistem Safety Gate je bil vzpostavljen leta 2003. Spletna stran, ki je bila letos temeljito prenovljena, je namenjena izmenjavi informacij med državami članicami EU, Veliko Britanijo in Evropsko komisijo o nevarnih neživilskih proizvodih.

Obvestila, ki so objavljena na njej, so podlaga za hitro ukrepanje ter umike in odpoklice nevarnih izdelkov s trga.

Prenovljeno spletišče Safety Gate se postopoma prevaja v vse jezike EU.

Preverite aktualna obvestila na strani Safety Gate.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA