Zelena posojila bank za energetsko prenovo doma

2. november 2023

Krediti Trajnostna potrošnja
Zelena posojila bank za energetsko prenovo doma

Energetska obnova doma postaja vse pomembnejša v naši skrbi za okolje in pri varčevanju z energijo. A izvedba takšnih projektov ni poceni. Zlasti pri obsežnejših posegih, kot so izboljšanje toplotne izolacije fasade ali zamenjava kurilne naprave, se potrošniki pogosto soočajo s finančnimi izzivi, ki jih ni mogoče vedno pokriti izključno iz lastnih prihrankov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

KAZALO

Ob EKO skladu so posojila bank ključna alternativa za financiranje takšnih naložb, zato smo preverili, ali imajo naši bančni ponudniki v svoji paleti tudi posebna zelena posojila za stranke, ki želijo izvesti energetsko prenovo svojih domov.

Pritrdilno je odgovorilo sedem ponudnikov, ključne značilnosti njihove ponudbe smo povzeli v nadaljevanju.

BKS Bank

V BKS Bank AG je potrošnikom za financiranje okolju prijaznih rešitev s področja gradnje in bivanja na voljo BKS Zeleni stanovanjski kredit z dobo odplačevanja do 20 let, ki je zavarovan s plačilom zavarovalne premije ter BKS Zeleni stanovanjski hipotekarni kredit, z dobo odplačevanja do 30 let.

Krediti so namenjeni financiranju obnov, pri katerih se doseže prihranek porabe primarne energije. Ponujajo financiranje s spremenljivo, nespremenljivo in kombinirano obrestno mero. Nespremenljiva obrestna mera je na voljo za kreditiranja do vključno 10 let.

Banka Sparkasse

V Banki Sparkasse so na voljo zeleni krediti za pasivno ali skoraj ničenergijsko gradnjo hiše ter zeleno obnovo, vključno z nakupom stavbnega pohištva, menjavo toplotnega ovoja stavbe, zamenjavo ogrevalnega sistema ter nakupom sončnih kolektorjev ali sončne elektrarne.

Manjši zeleni krediti do 40.000 EUR so na voljo brez zavarovanja z zastavno pravico na nepremičnini, z dobo odplačevanja do 7 let, glede na poslovno sodelovanje pa tudi do 10 let. Večji krediti za gradnjo in celovito obnovo nad 40.000 EUR se zavarujejo z zastavno pravico na nepremičnini in omogočajo dobo odplačevanja do 30 let. Banka nudi izbiro med spremenljivo in fiksno obrestno mero, ki pa je ugodnejša od redne ponudbe, prav tako so ugodnejši enkratni stroški odobritve. Poleg tega omogočajo še nekatere druge ugodnosti, vključno z možnostjo odloga vračila kredita med gradnjo ali selitvijo.

Deželna banka Slovenije

V Deželni banki je na voljo Eko kredit, ki je namenjen financiranju različnih okolju prijaznih naložb, vključno z vgradnjo solarnih sistemov, kotlov na lesno biomaso, toplotnih črpalk, energetsko učinkovitih sistemov za prezračevanje, gradnjo nizkoenergijskih stavb, zamenjavi stavbnega pohištva in toplotni izolaciji fasade.

Kredit omogoča odplačevanje za obdobje do 10 let, z zneskom do največ 25.000 EUR, ki ga je mogoče izkoristiti za gotovinsko porabo ali plačilo računov in predračunov. Za zavarovanje je na voljo več možnosti, vključno s sklenitvijo zavarovalne police, z zastavo nepremičnine in poroštvom dveh kreditno sposobnih porokov. Kredit nudi nižjo obrestno mero v primerjavi z običajnimi krediti, pri čemer drugi pogoji kreditiranja ne odstopajo od redne ponudbe.

NLB

NLB svojim strankam ponuja zelene kredite za nakup ali gradnjo pasivnih hiš, namestitev sončnih elektrarn z ali brez baterije, nakup toplotnih črpalk, polnilnic, IR panelov ali plinskih kotlov. NLB Zeleni stanovanjski kredit omogoča nižjo obrestno mero v primerjavi s standardno ponudbo stanovanjskih kreditov, pri čemer je na voljo izbira med nespremenljivo ali spremenljivo obrestno mero, in prihranek pri stroških odobritve kredita, ki znašajo 100 EUR manj kot pri običajnih NLB stanovanjskih kreditih.

Poleg tega ponujajo tudi NLB Zeleni partnerski kredit, ki je posebna ponudba osebnih kreditov za zelene namene, v sodelovanju s pogodbenimi partnerji. Ta kredit prinaša ugodno nespremenljivo obrestno mero in je brez stroškov odobritve kredita, pri čemer potrošnik plača le stroške ocene tveganja. Višina kredita je odvisna od zneska investicije, a največ do 50.000 EUR ter z odplačilno dobo do 84 mesecev.

Nova KBM

Nova KBM ponuja zelene potrošniške kredite za namen nakupa energijsko učinkovite gospodinjske naprave ter zelene stanovanjske kredite za nakup ali gradnjo energijsko učinkovitih hiš, nakup sončne elektrarne, nakupa toplotne črpalke ter za namen obnove za izboljšanje energijske učinkovitosti (okna, vrata, streha, fasada).

Potrošniški zeleni krediti so brez stroškov odobritve, obrestna mera je 0,40 o.t. nižja od redne ponudbe. Stanovanjski zeleni krediti so brez stroškov odobritve, obrestna mera pa je pri spremenljivi obrestni meri 0,10 o.t. nižja od redne ponudbe.

Gorenjska banka

Gorenjska banka ponuja EKO stanovanjski kredit, ki strankam omogoča financiranje različnih ekoloških projektov, kot so nakup toplotne črpalke, gradnja nizkoenergijskih stavb, izvedba toplotne izolacije, zamenjava strešne kritine in druge ekološke naložbe.

Višina kredita se prilagaja posameznikovi odplačilni sposobnosti in vrsti zavarovanja, ki vključuje plačilo zavarovalne premije ali zastavo nepremičnine za daljše ročnosti in višje zneske kredita. Odplačilna doba je odvisna od vrste zavarovanja in potreb kreditojemalca, maksimalna ročnost pa znaša 30 let. Obrestna mera za EKO stanovanjski kredit je spremenljiva in vezana na 6-mesečni euribor, pri čemer je nižja od standardne ponudbe banke.

SKB banka

V SKB banki lahko potrošniki pridobijo Zeleni stanovanjski kredit za adaptacijo ali nakup nepremičnine. Kredit za adaptacijo obstoječe nepremičnine za izboljšavo energetske učinkovitosti omogoča ročnost od 13 do 180 mesecev, izbiro med fiksno ali spremenljivo obrestno mero ter ugodnejše obresti v primerjavi z običajno ponudbo, kredit pa bo potrebno zavarovati z zastavo nepremičnine.

Zeleni stanovanjski kredit za nakup nizkoenergijske nepremičnine ponuja ročnost od 13 do 360 mesecev, izbiro med fiksno ali spremenljivo obrestno mero, ugodnejše obresti ter zavarovanje z zastavo nepremičnine.

ZPS nasvet

S tem pregledom smo želeli potrošnikom omogočiti pregled nad različnimi posebnimi možnostmi financiranja energetske prenove domov.

Pri tistih bankah, ki tovrstnih posebnih posojil ne ponujajo, je mogoče za ta namen najeti običajni potrošniški ali stanovanjski kredit, kar praviloma pomeni plačilo običajne cene za posojilo.

Vsekakor priporočamo, da primerjate ponudbe različnih ponudnikov, da boste našli najbolj ugodno in prilagojeno rešitev, ki bo ustrezala vašim potrebam in finančnim zmožnostim.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju