Zakaj aparati doma potrošijo več, kot obljublja energijska nalepka?

12. julij 2017

Energija
Zakaj aparati doma potrošijo več, kot obljublja energijska nalepka?

Poraba energije gospodinjskih aparatov je v domačem okoju precej večja, kot navajajo številke na obvezni energijski nalepki. Na to opozarjamo potrošniške organizacije že dlje časa, enako ugotovitev pa je potrdila tudi študija mednarodnega strokovnega združenja Evropski okoljski biro (eeb.org), ki je preučila porabo pri hladilnikih, televizorjih in pomivalnih strojih. Izmerjena poraba odstopa v večini primerov navzgor, v posameznih primerih tudi do dvakrat.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ključni vzrok je predpisana metodologija za določanje vrednosti na energijski nalepki, ki ni primerljiva z realno uporabo. Nemška potrošniška organizacija (test.de) je naredila natančnejšo analizo slabosti zakonskih predpisov.

Hladilniki
Tako pri hladilnikih Energijska nalepka navaja porabo elektrike praznega hladilnika pri temperaturi okolice 25 °C. Ker temperatura prostora, v katerem stoji hladilnik, močno vpliva na porabo energije, se pri potrošniških meritvah ugotavlja učinkovitost pri 10, 25 in 32 °C.

Pri tem je hladilnik že do polovice napolnjen, dodatno pa se vstavi še 10 kilogramov vsebine na 100 litrov prostornine s temperaturo 25 °C, kar predstavlja običajni tedenski nakup, ki se mora v hladilniku najprej ohladiti. Zahtevnejše meritve dajejo v povprečju 16 % višje vrednosti, pri posameznih modelih pa tudi veliko več.

Pečice
Pri pečicah navaja energijska nalepka porabo energije glede na volumen pečice. Teoretično s takim prikazom učinkovitosti ni nič narobe, žal pa zakonodajalec dovoljuje, da se meri celoten bruto volumen pečice, z odstranjenim sistemom za pritrjevanje pladnjev in mrež. Uporabna prostornina je v praksi manjša.

Dodatno se lahko pri meritvi upošteva katerikoli program za pečenje, zaradi česar proizvajalci merijo le redko uporabljene posebne varčne programe. Meritve pri običajnih programih za ventilacijsko pečenje in za pečenje z zgornjim in spodnjim grelcem ugotavljajo v povprečju 60 % višjo porabo.

Pralni stroji
Poraba pri pralnih strojih je še posebej pomembna, saj stroj med letom opravi vsaj 100 ali več pralnih ciklov. Tudi tu proizvajalci izmerijo le varčni program pri 60 °C, ki lahko traja tudi celo uro dlje, kot primerljiv običajni progam. Zato se varčni programi le redko uporabljajo, ko moramo oprati večjo količino perila, oziroma več pralnih ciklov naenkrat.

Za povrhu pa je učinkovitost pralnega cikla odvisna tudi od napolnjenosti stroja. Če peremo le polovično napolnjen stroj, se poraba energije na kilogram perila poveča vsaj za polovico, neodvisno od izbranega programa.

Čemu torej koristi energijska nalepka?
Proizvajalci z navajanjem meritev ne lažejo, saj le sledijo EU direktivi, pri tem pa seveda izkoristijo vsako slabost predpisa v svojo korist. Vseeno ostaja energijska nalepka koristno vodilo pri izbiri in nakupu aparata, a na navedene številke se ne zanašajte in za natančnejše podatke preverite še rezultate potrošniških testiranj.

Končna poraba energije pa je močno odvisna tudi od načina uporabe aparatov. Svetujemo, da perete čim bolj napolnjene pralne in pomivalne stroje, ter da velike porabnike (likalnik, pralni, sušilni in pomivalni stroj) uporabljate čimveč v času nižje električne tarife.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju