Zadeva VW: težav z vrednostmi izpustov CO2 je manj, vpoklici zaradi NOx šele marca

23. december 2015

Avto in oprema za avto Ekologija in varstvo okolja
Zadeva VW: težav z vrednostmi izpustov CO2 je manj, vpoklici zaradi NOx šele marca

V zadnjem mesecu se je afera Volkswagen sicer razvijala, a še vedno ne v smer, kot smo si jo zamislile potrošniške organizacije. Dejstvo namreč je, da VW evropske potrošnike obravnava drugače kot ameriške in o kakršni koli potezi dobre volje na tej strani Atlantika ni ne duha ne sluha. Smo pa zdaj dobili informacijo o tem, kaj bodo storili med vpoklicem, hkrati je VW tudi močno popravil prvotno informacijo o napačnih navedbah izpustov CO2.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Po prvih podatkih naj bi bili podatki o izpustih CO2 napačni kar za 800 tisoč vozil, zdaj pa kaže, da jih je bistveno manj – `zgolj´ 36 tisoč. Volkswagen je pripravil nov seznam, na katerem so avtomobili s pripadajočimi kombinacijami motorja in menjalnika – v vseh primerih gre za Volkswagne, očitno torej Audi, Seat in Škoda pri tej težavi niso prizadeti. Volkswagen je tudi sporočil, da so navedene vrednosti le minimalno odstopale od pravih, tako da bi morebitna odškodnina v tem primeru lahko dosegla nekaj 10 evrov na leto uporabe avtomobila.

vw co2 dec15

Bolj obsežna je afera zaradi goljufanja s programsko opremo za prirejanje izpustov dušikovih oksidov (NOx). Kot smo že poročali, naj bi bilo vpletnih več kot osem milijonov vozil, ki se vozijo po evropskih cestah. Pri 1,2- in 2,0-litrskih dizelskih motorjih bodo problem očitno rešili zgolj z nadgradnjo programske opreme (približno pol ure dela v servisni delavnici), pri 1,6-litrskemu motorju pa bodo vgradili nekakšno sito, ki naj bi računalniku omogočalo bolj točno odbiranje pretoka zraka. Poseg bo trajal kakšno uro. Vsekakor je po našem mnenju v obeh primerih potrošnik upravičen do nadomestnega vozila, želimo si tudi, da bi Volkswagen ob vpoklicih čimbolj upošteval želje in potrebe potrošnikov ter ustrezno prilagodil termine obiska v servisnih delavnicah.

Po neuradnih podatkih naj bi se vpoklic v Sloveniji začel v mesecu marcu, najprej za avtomobile z 2,0-litrskim motorjem. Sredi leta naj bi začeli klicati lastnike vozil z 1,2-litrskim motorjem, v zadnji tretjini leta 2016 pa še tiste, ki imajo avtomobile z 1,6-litrskim motorjem. V primeru vpoklicev bodo obvestila dobili tudi tisti, ki niso v bazi zastopnika, saj jih bodo poslali vsem lastnikom prizadetih vozil, ki so registrirana v Sloveniji.

Po začetku vpoklicev bomo potrošniške organizacije preverile, kako je z zmogljivostjo in porabo `popravljenih´ avtomobilov in na tej osnovi bomo pripravili nadaljne ukrepe. V danem trenutku smo razočarani nad odnosom Volkswagna do evropskih kupcev, pa čeprav v razlagi ukrepov v prvem stavku poudarjajo, da je potrošnik kralj. Le malo niže v dopisu pa opravičujejo potezo dobre volje, ko so ameriškim potrošnikom s prizadetimi avtomobili ponudili 1000 dolarjev (polovico za storitve v Volkswagnovih trgovinah in delavnicah), evropski pa česa podobnega niso prejeli.

Po besedah VW ameriški trg dizelskih avtomobilov `mlad in zelo občutljiv´, dizelsko gorivo pa dražje od bencina, prav tako so v ZDA in Kanadi drugačne zahteve glede izpustov. Tamkajšnji potrošniki bodo morda morali čakati na rešitev dlje kot evropski, s 1000-dolarskim darilom pa so želeli ohraniti njihovo zvestobo znamki in se jim zahvaliti za potrpljenje. Očitno VW meni, da je zvestoba potrošnikov v Evropi zagotovljena in da smo bolj potrpežljivi kot Američani, s čemer se nikakor ne smemo sprijazniti, saj je vzrok za afero VW zelo jasen: goljufija zaradi varčevanja.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju