ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske! Nadaljujemo s kampanjo

5. maj 2016

Kozmetika in nega telesa
ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske! Nadaljujemo s kampanjo

Pot druga, cilj enak. Še vedno zbiramo podpise! Ministra za finance pozivamo, da z dopolnitvijo 3. točke v Prilogi 1 k Zakonu o DDV izenači davčno stopnjo za higienske izdelke za ženske z davčno stopnjo, ki velja za plenice.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na Odboru za finance in monetarno politiko DZ je bil zavrnjen predlog spremembe zakona o DDV, ki bi omogočil znižanje DDV za higienske proizvode za ženske iz 22 na 9,5 %. Razprava na odboru pa je nakazala možnost, da bi zgolj z ustrezno dopolnitvijo Priloge 1 k Zakonu o DDV bilo mogoče odpraviti previsoko obdavčitev higienskih izdelkov za ženske.

Na ZPS smo prepričani, da je v preteklosti prišlo do napake in so ženski higienski proizvodi nerazumljivo izključeni iz seznama blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV, zato pozivamo ministra za finance, da z dopolnitvijo 3. točke Priloge 1 izenači davčno stopnjo za higienske izdelke za ženske z davčno stopnjo, ki velja za plenice.

Na seznam blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV so namreč pod točko 3 že uvrščeni izdelki za higiensko zaščito. Med izdelki za higiensko zaščito pa najdemo vse od vate, gaze, obvez in podobnih proizvodov (npr. obliži, obkladki) do plenic za enkratno uporabo in pralnih plenic za večkratno uporabo, ne pa tamponov, vložkov, menstrualnih skodelic.

Po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije so bili higienski izdelki za ženske pomotoma izpuščeni iz seznama izdelkov z nižjo davčno stopnjo. Poudarjamo, da gre za nujne in ne luksuzne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno, zaradi višje davčne stopnje pa ženske z nizkimi dohodki, matere samohranilke in nezaposlene plačujejo preveč.

Sledimo dobrim praksam iz tujine!

Številne države Evropske unije (Velika Britanija, Francija …), so namreč že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere pa si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve kot jo že ima Irska. EU celo odpira vrata odpravi davka na tampone in higienske vložke. Evropska komisija je predlagala, da bi imele države članice EU možnost uvesti ničelni davek na sanitarne izdelke, vendar še ni znano, kdaj naj bi predlagane spremembe začele veljati.

V sklopu prizadevanj za nižjo davčno stopnjo smo že preverili cene in trgovce pozvali, da sorazmerno znižajo maloprodajne cene, če bo uveljavljena znižana davčna stopnja. Skupaj s potrošnicami in potrošniki bo ZPS spremljala cene vložkov in tamponov. Znižanje davka se mora odraziti v nižjih cenah za potrošnice.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju