Vrste kreditnih posrednikov in kdo ni kreditni posrednik

12. februar 2019

Krediti
Vrste kreditnih posrednikov in kdo ni kreditni posrednik

Kredit lahko najamete marsikje, ne le na banki. Pisali smo že o nebančnih ponudnikih kreditov, tokrat pa pojasnjujemo razliko med različnimi vrstami kreditnih posrednikov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

 • Kreditni posrednik je fizična ali pravna oseba, ki opravlja potrošniško kreditiranje v okviru svoje dejavnosti, poslovanja ali poklica in na podlagi pooblastila dajalca kredita potrošnikom predstavlja ali ponuja kredite, jim pomaga v postopkih pred sklenitvijo kreditne pogodbe ali v imenu dajalca kredita s potrošniki sklepa kreditne pogodbe (npr. Pošta Slovenije d.o.o.).Kreditni posrednik je fizična ali pravna oseba, ki opravlja potrošniško kreditiranje v okviru svoje dejavnosti, poslovanja ali poklica in na podlagi pooblastila dajalca kredita potrošnikom predstavlja ali ponuja kredite, jim pomaga v postopkih pred sklenitvijo kreditne pogodbe ali v imenu dajalca kredita s potrošniki sklepa kreditne pogodbe (npr. Pošta Slovenije d.o.o.).
 • Kreditni posrednik v pomožni funkciji je kreditni posrednik, pri katerem dejavnost posredništva ni glavna dejavnost (npr. prodajalci avtomobilov)
 • Povezani kreditni posrednik je kreditni posrednik, ki posreduje zgolj pri najemanju kreditov za nakup nepremičnine. Deluje lahko samo za enega dajalca kredita, za več ali za več skupin dajalcev kreditov. Register kreditnih posrednikov z dovoljenjem za posredovanje potrošniških kreditov za nepremičnino najdete tukaj. Register kreditnih posrednikov iz držav članic, ki posredujejo potrošniške kredite za nepremičnino na območju Republike Slovenije pa tukaj.
 • Kreditni posrednik ni:

  • Fizična oseba, ki je zaposlena pri dajalcu kredita in zanj posreduje pri sklepanju kreditnih pogodb.Fizična oseba, ki je zaposlena pri dajalcu kredita in zanj posreduje pri sklepanju kreditnih pogodb.
  • Nevladna potrošniška organizacija, ki v okviru svoje svetovalne dejavnosti svetuje potrošnikom pri najemanju potrošniških kreditov in je vpisana v register potrošniških organizacij.

  mgrt

  Izvajanje koncesij za opravljanje javne službe Obveščanja in izobraževanja potrošnikov sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju