Veš, kaj ješ?!

23. november 2017

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih
Veš, kaj ješ?!

Informacija o sestavinah in hranilna tabela na izdelku sta njegova osebna izkaznica. Jo preberemo, jo razumemo?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Sodoben potrošnik v borbi s časom pogosto izbira tudi le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na embalažo, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in hranilno tabelo.

Razumljivo? Da. Priporočljivo? Ne. Prehranski izdelki nas vabijo k nakupu z vabljivimi slikami sadja na embalaži, na primer (o tem pišemo v naslednjem članku z naslovom Kje so jagode?), a pogled na deklaracijo lahko razkrije, da izdelek vsebuje le aromo sadja.

Ali pa nas fotografija in navedbe na embalaži »prepričujejo«, da je izdelek prava izbira, če pazimo na težo, vendar pogled na hranilno tabelo razkrije, da izdelek vsebuje veliko sladkorja …

Primerov, ko privlačna embalaža sporoča eno zgodbo, pogled na deklaracijo pa njeno nasprotje, je veliko. Rešitev: preverite hranilno tabelo in sestavine na izdelku, če želite vedeti, kaj izdelek vsebuje. Bližnjic ni.

favicon Podrobnejši rezultati ankete so objavljeni na www.veskajjes.si 

Na Zvezi potrošnikov Slovenije že vrsto let poudarjamo pomen prehranjevanja z živili, ki zadostijo našim potrebam po vitaminih, mineralih, vlakninah, ipd. Glede na pestro izbiro prehranskih izdelkov na trgovskih policah, med katerimi niso vsi priporočljivi za (redno) uživanje, je za ozaveščene potrošnike pomembno, da znajo informirano izbrati. Prav prizadevanja potrošniških organizacij in vedno večji interes številnih potrošnikov sta pred leti obrodila sadove v obliki spremenjene Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki vsebuje nove zahteve za označevanje, med katerimi je od decembra 2016 obvezno označevanje hranilne vrednosti na predpakiranih živilih.

Hranilno tabelo si ogledajo, a večinoma ne vpliva na izbiro
V anketi o označevanju živil je sodelovalo več kot 1000 potrošnikov, ki nas spremljajo na naših spletnih straneh. Veseli nas, da ti potrošniki že vedo, da je pomembno tudi branje hranilne tabele in sestavin.

Kar 72 odstotkov jih je odgovorilo, da so pri izbiri izdelka pozorni tako na sprednjo stran kot tudi na sestavine in hranilno tabelo, skoraj desetina pa jih izbira izključno s pogledom na sprednjo stran (9 odstotkov) oziroma so pozorni na znamko izdelka (13 odstotkov).

Prav tako je 63 odstotkov anketirancev odgovorilo, da vedno (19 odstotkov) ali pogosto (44 odstotkov) preberejo seznam sestavin in hranilno vrednost na predpakiranih živilih.

Kako pogosto preberete seznam sestavin in hranilno vrednost na živilih?

ves kaj jes 11-12-2017 pogosto preberes

 

Ko imate na voljo več podobnih izdelkov na polici, kaj poleg cene najbolj vpliva na vašo odločitev?

ves kaj jes 11-12-2017 kaj vpliva

Na izbiro pomembno vplivajo poreklo in sestavine
Na izbiro potrošnikov v kar 65 odstotkih poleg cene vplivata tudi informaciji o sestavinah (35 odstotkov) in poreklu oziroma kraju proizvodnje (30 odstotkov), glede na odgovore pa pri izbiri le redki pripisujejo večjo težo hranilni vrednosti (9,6 odstotka).

V anketi smo sodelujočim zastavili še dodaten izziv. Prikazali smo tri vrste kosmičev, sodelujoči pa so odgovarjali, kateri vsebuje veliko sladkorja, malo maščob in malo soli. Najprej so odgovarjali le na podlagi sprednje strani embalaže in hranilne tabele, pozneje še ob pomoči prehranskega semaforja. Izkazalo se je, da ob pomoči semaforja lažje ugotovijo, kateri izdelek ima malo, srednje oziroma veliko sladkorja in maščob oziroma soli, saj same številke v hranilni tabeli potrošniku pogosto ne zadoščajo pri tej oceni.

ves kaj jes 11-12-2017 kosmici

Podoben preizkus smo ponovili ob predstavitvi treh sadnih jogurtov, pri čemer nas je zanimala ocena potrošnikov glede vsebnosti jagod in sladkorja. Izkazalo se je, da so jih pri izbiri odgovora vodile navedbe na embalaži (na primer extra) in sama fotografija, kar še dodatno potrjuje pomen (ne)zavajajočih navedb na embalaži in slikovne opremljenosti.

ves kaj jes 11-12-2017 sadni jogurt

Potrošniki se preredko zavedamo moči, ki jo imamo. Izbira, kateri izdelek bomo vzeli s police morda le enkrat ali pa bo stalnica naših nakupov, je namreč v naših rokah. Z informiranim izbiranjem živil najbolj jasno in odločno sporočamo ponudnikom, kakšno hrano si želimo, s tem pa izkoristimo moč, da kot potrošniki vplivamo na ponudbo v prihodnosti.

Program Podpora potrošnikom pri spremljanju in vrednotenju podatkov o sestavi živil kot orodje za spodbujanje zdravih izbir in reformulacije živil sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. ves kaj jes 11-12-2017 logo mzz

 Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju