Umik ali zamenjava nevarnih endokrinih kemikalij

5. maj 2011

Nevarne kemikalije
Umik ali zamenjava nevarnih endokrinih kemikalij

Evropske potrošniške organizacije zahtevamo zamenjavo kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem!

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Vsakodnevni koktajl kemikalij

Težave z zanositvijo, diabetes, debelost, motnje v razvoju reproduktivnih organov, motnje v delovanju ščitnice…vse to so mogoči učinki kemikalij, ki jih s kratico imenujemo EDC (Endocrine Disrupting Chemicals). Kemikalije, ki sodijo v to skupino, motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem, najdemo pa jih v številnih izdelkih, ki jih vsakodnevno uporabljamo (kozmetika, plastika, sončne kreme, zobna pasta ipd.).

Kljub temu, da obstaja veliko dokazov o tveganjih povezanih z EDC kemikalijami, potrošniške organizacije menimo, da Evropska komisija in vlade držav članic prepočasi uvajajo regulacijo teh kemikalij, kar jim nenavsezadnje zapoveduje uredba REACH (EU uredba o registraciji in avtorizaciji kemikalij).

Monique Goyenes, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Potrošniki smo dnevno izpostavljeni koktajlu kemikalij, tudi tistih, ki motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem, ne da bi se tega zavedali.

Koktajl sestavljajo tako parabeni v kozmetiki, ftalati v plastiki in kozmetiki, bisfenol A v plastiki in premazih pločevink, nitrofenoli, rezorcinol in številne druge kemikalije. Zato je nujno, da podjetja nemudoma zamenjajo te zelo nevarne kemikalije v izdelkih."

SIN seznam

Na seznamu je približno 400 najbolj strupenih kemikalij, letos so na seznam dodali spisek 22 zelo nevarnih kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju notranjih žlez.

Seznam 22 zelo nevarnih kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem

Kriteriji po katerih kemikalije uvrstijo na ta seznam predpisuje uredba REACH. Skladno s to uredbo morajo umakniti iz prometa vse kemikalije, ki so določene kot zelo nevarne kemikalij, oz. jih v izdelkih zamenjati z manj nevarnimi. CAS številka je unikatna mednarodna številka kemikalije.

 • 3-benzylidene camphor, CAS 15087-24-8, uporabljajo ga kot UV filter v kozmetiki. Alternativna oznaka je: 3-BC.
 • 4-methylbenzylidene camphor, CAS 36861-47-9, uporabljajo ga kot UV filter v kozmetiki in je lahko označen kot: 3-(4-methylbezilidene)camphor, ali 4-MBC.
 • 4-nitrophenol, CAS 100-02-7, uporabljajo ga v barvilih predvsem za usnje, tudi v proizvodnji pesticidov, je v izpušnih plinih dieselskih motorjev. Lahko je označen tudi kot p-nitrophenol.
 • 4,4-dihidroxybenzophenone, CAS 611-99-4, uporabljajo ga kot UV filter.
 • Benzophenone-2, CAS 131-55-5, tudi UV filter, označen je lahko tudi kot: BP-2 ali pa 2,2,2,4,4-tetrahydroxybenzophenone.
 • Benzophenone-3, CAS 131-57-7, tudi UV filter in lahko je označien tudi kot: BP3 ali oxybenzone ali kot 2-hydroxy-4-methoxybenzophenone.
 • Butylparaben, CAS 94-26-8, konzervans v kozmetičnih izdelkih, označen je lahko tudi kot butyl-4-hydoxybenzoate.
 • Dicyclohexyl phthalate (DCHP), CAS 84-61-7, ftalati so plastifikatorji, lahko je v plastiki, embalaži za živila in kozmetiki
 • Diethy phthalate, (DEP); CAS 84-66-2, tudi ftalat.
 • Dihexyl phthalate (DHP), CAS 84-75-3, ftalat.
 • Ethylhexyl methoxycinnamate, CAS 5466-77-3, UV filter in je lahko označen tudi kot: octyl methoxycinnamate ali octinoxate.
 • Metam natrium, CAS 137-42-8, je  biocid, uporabljajo ga v premazih, tudi za usnje. Označen je lahko tudi kot metam sodium, vapam, sodium methyldithiocarbamate.
 • Methyl tertiary butyl ether (MTBE), CAS 1634-04-4, je lahko dodatek bencinu (za povečanje oktanskega števila) in ga lahko vdihavamo pri točenju bencina. 
 • Pentachlorophenol, CAS 87-86-5, konzervans za les, uporabljajo ga v lepilih, v okolju je kot onesnaževalo. Zaradi potencialne nevarnosti za okolje in zdravje njegovo uporabo že zmanjšujejo. Označujejo ga lahko tudi kot. PCP.
 • Perchlorethylene, CAS 127-18-4, večinoma ga uporabljajo pri kemičnem čiščenju. Označen tudi kot perc, tetrachloroethylene.
 • Propylparaben, CAS 94-13-3, še eden od parabenov, konzervansov v kozmetiki, pa tudi živilih. Lahko je označen tudi kot: propyl-4-hydroxybenzoate, E216.
 • Quadrosilan, CAS 33204-76-1 , uporabljajo ga v mazilih, lahko tudi v implantih. Druge možne oznake so: 2,6-cis-diphenylhexamethylcyclotetrasiloxane.
 • Resorcinol, CAS 108-46-3, kemikalija s široko uporabo tako za gume kot tudi v kozmetiki, farmaciji in barvah. Lahko je označen tudi kot resorcin in1,3-benzenediol.
 • Tert-butylhydroxyanisole (BHA), CAS 25013-16-5, uporabljajo ga kot antioxidant (za maščobe) in konzervans v živilih, kozmetiki, gumarstvu in predelavi naftnih proizvodov. Označen je lahko tudi kot: butylated hydroxanisole ali pa kot E320 in BHA.
 • Thiram, CAS 137-26-8, ima široko uporabo v industriji, lahko tudi kot repelent za živali na drevesih. Alternativna oznaka je: tetramethylthiuram disulphide.
 • Zineb, CAS 12122-67-7, uporabljajo ga v premazih, pesticidih ipd. Označen je lahko kot zinc ethylenbis (dithiocarbamate).

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju