Svetovno nogometno prvenstvo: edini uradni prodajalec kart je FIFA

6. junij 2018

Svetovno nogometno prvenstvo: edini uradni prodajalec kart je FIFA

Vse potrošnike, ki so kupili ali želijo kupiti vstopnice za svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji, opozarjamo, da je edini uradni prodajalec vstopnic za letošnje svetovno prvenstvo mednarodna nogometna zveza FIFA, ki je prepovedala prodajo svojih vstopnic na sekundarnem trgu. FIFA je napovedala, da bodo vstopnice, za katere se bo ugotovilo, da so bile kupljene pri neuradnih prodajalcih, kot je npr. Viagogo, neveljavne in vstop v stadion s takimi vstopnicami ne bo mogoč. Obstaja torej veliko tveganje, da si z vstopnicami, kupljenimi prek te spletne strani, ne boste mogli ogledati tekme, zato nakup odsvetujemo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na sporne prakse Viagogo opozarjamo že nekaj časa, proti tej družbi po svetu poteka več akcij in preiskav. Med drugim je Viagogu kazen naložil italijanski nadzorni organ za varstvo trga in konkurence zaradi zavajajoče poslovne prakse, preiskave potekajo v Veliki Britaniji, kjer je organ za nadzor nad oglaševanjem že ugotovil sporne prakse. Pred kratkim so kazenske ovadbe vložile tudi FIFA, UEFA ter švicarska potrošniška organizacija FRC.

Kaj je spornega pri Viagogu?
O tem smo že pisali, vložili smo tudi pritožbo pri Tržnem inšpektoratu RS, zato si lahko preberete naše starejše članke. Največje težave pa so, da potrošniki ne vedo, da ne gre za uradnega prodajalca kart, temveč za njihovo preprodajo.

Poleg tega Viagogo zagotavlja garancijo, da bodo potrošniki vstopnice prejeli, česar že po definiciji ne more zagotoviti, saj vstopnic ne prodaja sam in tudi praksa kaže, da temu ni tako. Na koncu so potrošniki zavedeni v nakup tudi po nekajkrat višjih cenah vstopnic, kot je njihova originalna vrednost, netransparentna pa je tudi končna cena, saj Viagogo zaračunava svojo 'provizijo', ki pogosto ni navedena vse do zadnjega in je potrošniki zlahka spregledajo.

Zaradi pritiska, ki ga doživlja po vsem svetu, je Viagogo sicer naredil nekaj manjših sprememb, vendar po našem mnenju še vedno uporablja sporne prakse. V primeru svetovnega prvenstva v Rusiji pa je jasno, da takih vstopnic sploh ne bi smeli prodajati, saj se je FIFA jasno izrekla, da je preprodaja prepovedana.

Preberite tudi:

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju