Svetovni dan hrane: kako do boljše in bolj trajnostne prehrane?
15. oktober 2021
16. oktobra praznujemo svetovni dan hrane. Slogan letošnjega dogodka je: "Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje."
Dodaj vsebino med priljubljene
Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija
Na letošnji svetovni dan hrane bomo obeležili 76. obletnico delovanja Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). FAO vsako leto na ta dan preko različnih dogodkov in dejavnosti opozarja na najbolj pereče prehranske tematike današnjega časa.
Način proizvodnje, porabe in zavržki hrane imajo pomemben vpliv na naš planet in povzročajo nepotreben pritisk na naravne vire, okolje in podnebje. Intenzivna proizvodnja hrane namreč sproža degradacijo tal, uničuje naravne habitate in prispeva k izumrtju živalskih in rastlinskih vrst.
Preberite več: Trajnostno prehranjevanje - manjši ogljični odtis na krožniku |
Agro-živilska ureditev prav tako dovoljuje številne neenakosti v družbi. Na primer, soočamo se z naraščajočim trendom prekomerne telesne mase in debelosti, hkrati pa si 3 miljarde ljudi na svetu ne more privoščiti zdrave prehrane.
Kmetom, ki se sicer že spopadajo z naravnimi katastrofami zaradi podnebnih sprememb, je v zadnjem obdobju prodajo pridelkov še otežila pandemija COVID-19, ki je oslabila gospodarske razmere na svetovnih trgih. Obenem pa je bila zaradi tega ranljivim skupinam še dodatno omejena dostopnost do zdrave in varne hrane.
Naša dejanja so naša prihodnost
FAO opozarja na potrebo po preoblikovanju starih politik in sprejemanju novih. Meni, da potrebujemo družbene okvirje, ki bodo spodbujali izobraževanje, inovacije, socialno zaščito in bodo strmeli k ureditvi trajnostnega agro-živilskega sistema.
Preberite več: Trajnostno prehranjevanje - kako ga razumemo? |
Le tako bomo lahko skupaj prišli do sistema, ki bo omogočil preskrbo s hranljivo in varno hrano za vse, ne da bi pri tem ogrozili ekonomsko, socialno in okoljsko podlago za prihodnje generacije.
Tudi potrošniki smo aktiven člen verige, saj s svojimi dejanji pomembno vplivamo na prehranski sistem. Zato moramo tudi sami stremeti k premišljenim odločitvam, ki bodo prispevale k boljši proizvodnji, boljši prehrani, boljšemu okolju in s tem tudi boljšemu življenju za vse.
9 nasvetov za manj zavržene hrane
Kako do manj zavržene hrane? Pripravili smo nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bodo koraki na poti k zmanjšanju količine zavržene hrane še lažji in hitrejši.
Besedilo: Nina Križnik
Sveže e-novice ZPS, vsak petek
Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.
Politika varovanja osebnih podatkov
Sorodne objave
Nazaj na seznam objavPostanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.