Šparglji – zeleni, beli ali vijoličasti?

12. maj 2022

Kakovost živil
Šparglji – zeleni, beli ali vijoličasti?

Pomlad je sezona špargljev oziroma belušev. Ljubitelji te zelenjave zagotovo veste, da so poganjki špargljev lahko različnih barv. Pa veste, zakaj so eni zeleni in drugi bele barve?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Razlika je v načinu pridelave. Zeleni rastejo na soncu, zato se v njih sintetizira klorofil, ki je zelene barve. Če želimo, da zrastejo beli, moramo poganjke med pridelavo redno pokrivati s prstjo, s čimer preprečimo tvorbo klorofila.

Obstajajo pa tudi sorte špargljev, ki se zaradi večje vsebnosti antiocianov ob gojenju na svetlobi obarvajo vijolično.

Avtorica: Nina Križnik

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju