Sončne elektrarne: konec leta 2023 nov način obračunavanja omrežnine

2. junij 2022

Energija Trajnostna potrošnja Cene in stroški
Sončne elektrarne: konec leta 2023 nov način obračunavanja omrežnine

Na povečano zanimanje gospodinjstev za samooskrbo s sončno energijo poleg energetske krize in globalnega trenda prehoda na obnovljive vire vpliva tudi sprememba pravil pri samooskrbi iz obnovljivih virov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V prvi polovici letošnjega aprila je namreč začela veljati nova Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki prinaša velike spremembe na področju tarifnih postavk omrežnine, hkrati pa ukinja koncept netiranja prevzetih in oddanih količin električne energije v omrežje za naprave, ki bodo v sistem samooskrbe vstopile v letu 2024.

V Sloveniji je sistem neto meritev (net metering) zastavljen tako, da gospodinjstva in manjša podjetja pridobivajo elektriko za lastne potrebe, presežke pa oddajajo v omrežje. Če je proizvodnja manjša, elektriko jemljejo iz omrežja.

Distributer enkrat na leto naredi obračun porabljene in oddane elektrike in lastniku sončne elektrarne zaračuna morebitno večjo porabo od proizvedene energije, medtem ko presežek proizvodnje distributer dobi zastonj. Za večjo porabo mora uporabnik plačati tudi omrežnino.

Po decembru 2023 se bo to spremenilo, saj mora biti v skladu z evropsko direktivo plačevanje (zaračunavanje) omrežnine nediskriminatorno, ne glede na to, ali je uporabnik vključen v sistem neto meritev oziroma v samooskrbno shemo. S prenosom te direktive v slovensko zakonodajo bo torej uporabnik moral plačati omrežnino za vso elektriko, ki jo bo prevzel iz distribucijskega omrežja.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Tisti, ki bodo sončno elektrarno v omrežje priključili do konca leta 2023, bodo obračunavanje po trenutnem sistemu ohranili tudi po izteku tega obdobja, dokler bodo uporabljali napravo za samooskrbo, za katero jim je bilo izdano soglasje za priključitev, kar je dodaten razlog za povečano število vlog za subvencije za sončne elektrarne.

Glede na to, da znesek, ki ga plačujemo za omrežnino, znaša skoraj toliko kot strošek za dobavljeno električno energijo, bo nov obračun omrežnine precej vplival na finančno plat, zaradi katere se ljudje odločajo za samooskrbo.

Spremembe se obetajo tudi pri brezplačnem oddajanju presežkov v omrežje. Po novem naj bi namreč trgovec proizvajalcu plačal za presežke električne energije, ki jih bo ta oddal v omrežje.

Vsi pa bi si morali prizadevati, da čim več proizvedene energije porabijo sami in v omrežje oddajajo čim manj presežkov ter ga posledično manj obremenjujo. To lahko dosežejo denimo z naložbo v baterijski sistem, ki omogoča, da čez dan proizvedeno elektriko porabljajo zvečer oziroma ponoči in v času zmanjšane proizvodnje sončne elektrarne.

Besedilo: Barbara Primc

iflex-eu-logo

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju