RTV Slovenija po zraku le še v HD

8. junij 2018

TV, avdio, foto
RTV Slovenija po zraku le še v HD

Nacionalna televizija od ponedeljka, 11. junija ukinja prizemno oddajanje v standardni razločljivosti (SD), kar pomeni, da morajo vsi lastniki televizorjev ali komunikatorjev (set-top box), ki so brez sprejemnikov signala visoke razločljivosti HD, za gledanje programov RTV Slovenija kupiti nove sprejemnike. Pri gledalcih, ki televizijo spremljajo preko kabelskih ali IP-omrežij (takšnih je v Sloveniji velika večina), sprememb ne bo, saj jim signal dobavlja operater – je pa res, da bodo odslej vse tri programe RTV Slovenija spremljali samo v visoki razločljivosti.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Po besedah predstavnikov RTV Slovenija so se za ukinitev oddajanja programov v standardni razločljivosti odločili zaradi pomanjkanja prostora v oddajnem sistemu (multipleksu) A, ki je namenjen nacionalni televiziji. Do zdaj so v HD (poleg SD) oddajali prvi in drugi program, prostora pa je zmanjkalo za visokorazločljivi tretji program. Ker ima velika večina uporabnikov opremo HD, hkrati pa pri vse večjih televizorjih standardna razločljivost pomeni vidno slabšo kakovost slike, so sprejeli odločitev za ukinitev oddajanja v SD. Kot novost so ponudili tudi možnost ogleda programov TV Maribor in TV Koper Capodistria v prizemnem omrežju DVB-T na celotnem ozemlju Slovenije, do zdaj sta bila ta dva programa namreč vidna le v vzhodni oziroma zahodni polovici države.

Po podatkih ministrstva za javno upravo so upravičenci do socialne pomoči ob spremembi prizemnega oddajanja na digitalni signal DVB-T prejeli komunikatorje, ki že podpirajo visoko razločljivost (HD), enako smo takrat svetovali tudi vsem ostalim uporabnikom, da naj bodo ob nakupu pozorni na podporo HD. Kljub temu je po nekaterih ocenah še vedno vsaj 1000 uporabnikov, ki nimajo prave opreme za spremljanje signala HD. Pa tudi vsi ostali bodo morali še enkrat poiskati prave programe in jih ustrezno shraniti v televizorju oziroma komunikatorju.

Svet za radiofuzijo RS je ob tem opozoril na nerodno izbran termin ukinjanja signala standardne razločljivosti, saj se 14. junija začne svetovno nogometno prvenstvo, ki velja za vsebino posebnega pomena in ga bo prenašala nacionalna televizija. Zato so predlagali, da RTV Slovenija ukinitev oddajanja signala SD prestavi na kasnejši datum. Po zadnjih informacijah so se na to pobudo pri RTV Slovenija že odzvali in se odločili, da spremembo na multipleksu A sicer uveljavijo, vendar programe SD hkrati začasno prestavijo v komercialni multipleks C, kar pomeni, da bi morali biti na voljo tudi po 11. juniju, a bo treba za ogled sprejemnike ponastaviti.

ZPS svetuje

  • Gledalcem TV-programov preko strešne ali sobne antene

Če tega še niste storili, preverite, ali vaš televizor oziroma sprejemnik podpira tehnologijo visoke razločljivosti (HD). Prvi in drugi program RTV Slovenija že nekaj časa oddajata na ta način, zato bi ju morali zagledati med programi, ki so na voljo, in ju ob izbiri tudi videti. Če ju ne vidite, je zelo verjetno, da podpore HD nimate, zato boste morali kupiti nov vmesnik. Nekaj časa boste sicer RTV Slovenija še lahko spremljali v standardni razločljivosti SD, a boste morali v ponedeljek, 11. junija po 10. uri ponastaviti sprejemnik.

  • Gledalcem TV-programov preko kabelskih in IP-omrežij

Za vas se ne bo v ponedeljek spremenilo nič bistvenega, programe RTV Slovenija boste še naprej lahko spremljali, a vse tri le še v visoki razločljivosti. Če jih še niste nastavili med priljubljene, boste to morali storiti do ponedeljka, 11. junija, saj programov SD po tem datumu ne bo več v programski shemi.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek? Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju