Razprave o prihodnosti telekomunikacij v Evropi

17. april 2024

Elektronske komunikacije
Razprave o prihodnosti telekomunikacij v Evropi

Na Evropski komisiji in v strokovni javnosti poteka burna razprava o načinu prihodnje ureditve telekomunikacijskega trga v Evropski uniji. Ker so telekomunikacije v zadnjih letih postale nepogrešljiv del življenja, bodo morebitne spremembe lahko močno vplivale na nas, potrošnike.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Svoje videnje razvoja je Evropska komisija februarja letos objavila v beli knjigi z naslovom Kako obvladati potrebe po digitalni infrastrukturi v Evropi?, ki je sprožila veliko razprav o tem, kaj bo prihodnost prinesla telekomunikacijskemu sektorju in kako naj bo ta urejen.

Evropska potrošniška organizacija BEUC in Evropsko združenje za konkurenčne telekomunikacije ECTA sta v skupnem pozivu namestniku stalnega predstavnika Belgije v Evropski uniji izrazila zaskrbljenost nad nekaterimi predvidenimi vidiki ureditve telekomunikacijskih omrežij v prihodnosti.

Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije delimo zaskrbljenost nad predvideno ureditvijo, predvsem pa poudarjamo pomen konkurence med podjetji na trgu telekomunikacij in upoštevanje obstoječega regulativnega okvirja telekomunikacij po vsej EU.

Predlagani ukrepi bi zmanjšali konkurenco med operaterji, kar lahko prinese poslabšanje ponudbe za potrošnike

Ena od zaskrbljujočih točk je, da predlagana ureditev odpira vrata ukrepom, s katerim bi zmanjšali konkurenco med operaterji in s tem tudi blaginjo potrošnikov. Konkurenca namreč pomeni več izbire, nižje cene, spodbujanje inovacij in boljšo kakovost ter je kot takšna ključnega pomena za potrošnike.

Če bi se na področju telekomunikacij zmanjšala konkurenca, bi to lahko pomenilo manj investicij, manj inovacij in slabšo ponudbo za nas, potrošnike.

Predlagani ukrepi bi zmanjšali tudi nadzor nad velikimi operaterji

Dodatno sta organizaciji izrazili skrb tudi predvideno manjšo regulacijo za velike telekomunikacijske ponudnike, večinoma bivše državne monopoliste, ki morajo danes v večini držav pod enakovrednimi in določenimi pogoji svoja omrežja odpreti drugim ponudnikom.

To bi lahko pomenilo, da bi ti velikani imeli več svobode pri določanju cen in ponudb, kar bi predvsem manjšim ponudnikom močno otežilo konkurenčen vstop na trg, potrošniki pa bi spremembo zaznali v višjih cenah storitev.

BEUC in ECTA pozivata k zavrnitvi deregulacije in zmanjševanja konkurence

Takšne politične odločitve vplivajo na naše vsakdanje življenje in oblikujejo našo digitalno prihodnost.

Prilagamo skupni poziv Evropske potrošniške organizacije BEUC in Evropskega združenja za konkurenčne telekomunikacije ECTA namestniku stalnega predstavnika Belgije v Evropski uniji.

Besedilo poziva – v angleškem jeziku (PDF)

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju