Radijskega sprejemnika brez DAB+ se ne splača več kupovati!

23. april 2018

Avto in oprema za avto TV, avdio, foto
Radijskega sprejemnika brez DAB+ se ne splača več kupovati!

Svet za radiofuzijo republike Slovenije (SRDF) je v začetku leta začel pozivati prodajalce radijskih sprejemnikov, še posebej tistih, vgrajenih v avtomobile, naj naročajo in prodajajo samo še radijske aparate, ki poleg sprejema na frekvencah FM podpirajo tudi sprejem digitalnega signala DAB+. 22. februarja 2022 bo namreč večina radijskih postaj prešla na zgolj digitalno oddajanje, zato bi bil nakup analognega radijskega sprejemnika danes neracionalen.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zveza potrošnikov Slovenije se pridružuje pozivu SRDF, hkrati pa potrošnikom priporoča, da ob nakupu radijskega sprejemnika tudi sami preverijo, ali podpira digitalno oddajanje DAB+. To še posebej velja za nakup radijskega sprejemnika, vgrajenega v avtomobil, saj bo čez manj kot štiri leta brez DAB+ radijski signal utihnil.

Seveda obstajajo zunanje naprave, ki sprejemajo digitalni signal in jih je mogoče povezati z obstoječimi aparati, a to je bistveno manj elegantna rešitev, za katero je treba odšteti slabih 50 evrov. Ker je po Evropi kar nekaj področij, na katerih so že izključili analogno radijsko oddajanje, je dobavljivost ustreznih aparatov v Sloveniji odvisna predvsem in zgolj od naročil prodajalcev in ponudbe v trgovinah.

Sicer pa so radijski programi v digitalni tehniki v Sloveniji že nekaj časa na voljo. Kmalu jih bo še več, saj je SRDF pred kratkim potrdil nov razpis za oddajanje radijskega programa v digitalni tehniki. Razlog za prehod v digitalno oddajanje je podoben kot pri televizijskih programih: analogni kanali preprosto zasedajo preveč dragocenega frekvenčnega spektra, digitalno oddajanje pa po podatkih SRDF omogoča tudi boljšo pokritost zaradi ojačitev pri prekrivanju signala, manjšo porabo energije in s tem tudi precej nižje stroške oddajanje radijskih programov.

Boštjan Okorn

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju