Puzzle preproge - V izdelkih za otroke naj ne bo rakotvornih snovi!

15. februar 2011

Pohištvo in notranja oprema Otrok in družina Nevarne kemikalije
Puzzle preproge - V izdelkih za otroke naj ne bo rakotvornih snovi!

Iz Baby Centra so nas obvestili o prvih rezultatih preverjanja vsebnosti formamida v sestavljivi preprogi Baby Unikatoy.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, ki je opravil meritve, v svoji oceni zdravstvenega tveganje omenjenega vzorca navaja:

“Vzorec “PUZZLE PENA BABY UNIKATOY”, glede na izmerjeno vsebnost formamida (izmerjena vsebnost znaša 700 mg/kg oz. 0,07%), ne predstavlja resne nevarnosti za zdravje otrok glede na trenutno veljavna in znana strokovna spoznanja ter podan namen in način uporabe.


Kljub temu so v zaključku te ocene dodali: “Ne glede na to opozarjamo, da je pri otrocih potrebno zmanjšati izpostavljenost substancam, ki so uvrščene v skupino CMR substanc (rakotvorne, mutagene in za razmnoževanje strupene substance) na najmanjšo možno raven, dokler ne bodo opravljene ocene tveganja, ki bodo pokazale, kakšne so lahko posledice uporabe igralnih podlog, ki vsebujejo formamid, za zdravje otrok, in katere so tiste vsebnosti formamida v njih, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje in varnost otrok, zato priporočamo uporabo primernejših topil/mehčal pri proizvodnji izdelkov/igrač namenjenih za otroke”.

Sestavljive penaste podloge Baby Unikatoy so sedaj ponovno v prodaji.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije kljub temu opozarjamo
V Belgiji so decembra lani sprejeli odločitev za prepoved prodaje sestavljivih penastih preprog na osnovi prepričanja, da v izdelkih za otroke ne sme biti niti sledi kemikalij iz skupine nevarnih snovi kot so CMR substance, kamor sodi tudi formamid. Ta prizadevanja so tudi v skladu z direktivo EU, ki je stopila v veljavo julija 2009, in od 20. julija 2013 prepoveduje uporabo CMR substanc v izdelkih za otroke.

ZPS v celoti podpira stališče, da ni dovolj samo zmanjšati tveganje, ampak je treba stik otroka s strupenimi snovnmi popolnoma preprečiti. Zakonodaja zaenkrat sicer še dovoljuje prodajo puzzle preprog in ostalih izdelkov, ki ne presegajo dovoljene količine substanc CMR. V trgovinah boste zato puzzle preproge spet našli, za nakup pa se odločite samo, če vam prodajalec lahko dokaže, da ne vsebujejo nikakršnih, niti zakonsko določenih količin substanc CMR, med katere sodi tudi formamid. Odgovorni prodajalci bodo to brez težav dokazali.

ZPS svetuje:

  • Premislite, ali sestavljive penaste preproge resnično potrebujete. Penaste sestavljive podloge niso nujno potreben izdelek za otroka.
  • Svetujemo, da se uporabi izognete. Formamid je hlapna substanca, kar pomeni, da sčasoma izhlapi. Podatka o tem, koliko časa se še lahko zadržuje v peni, ni. Zakaj bi torej otroke izpostavljali tveganju?
  • Kot alternativo predlagamo: bombažne preproge, različne tekače, podloge iz kokosa ali jute, prešite odeje iz bombaža (polnilo je lahko sintetično) …

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 4 x 16,50 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Na voljo vam je vsak dan. Svetujejo izkušeni pravni strokovnjaki.

Za člane: 01 432 00 89 Za nečlane: 090 50 90

Svetovanje o pravicah pacientov za občane Mestne občine Ljubljana: 01 474 06 10

Več o svetovanju