Puzzle preproge - V izdelkih za otroke naj ne bo rakotvornih snovi!

15. februar 2011

Pohištvo in notranja oprema Otrok in družina Nevarne kemikalije
Puzzle preproge - V izdelkih za otroke naj ne bo rakotvornih snovi!

Iz Baby Centra so nas obvestili o prvih rezultatih preverjanja vsebnosti formamida v sestavljivi preprogi Baby Unikatoy.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, ki je opravil meritve, v svoji oceni zdravstvenega tveganje omenjenega vzorca navaja:

“Vzorec “PUZZLE PENA BABY UNIKATOY”, glede na izmerjeno vsebnost formamida (izmerjena vsebnost znaša 700 mg/kg oz. 0,07%), ne predstavlja resne nevarnosti za zdravje otrok glede na trenutno veljavna in znana strokovna spoznanja ter podan namen in način uporabe.

Test je odklenjen do konca avgusta 2023

Po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, je marsikatero gospodinjstvo ostalo brez gospodinjskih aparatov in bodo morali kupiti nove. Zato smo se na Zvezi potrošnikov Slovenije odločili, da bodo rezultati tega neodvisnega primerjalnega testa prosto dostopni vsem potrošnikom do konca avgusta.

Opozorilo: Rezultati neodvisnega primerjalnega testiranja so namenjeni zgolj vpogledu potrošnikov. Povzemanje in kopiranje nista dovoljena v nobeni obliki in na noben način. Pravno obvestilo >

Kljub temu so v zaključku te ocene dodali: “Ne glede na to opozarjamo, da je pri otrocih potrebno zmanjšati izpostavljenost substancam, ki so uvrščene v skupino CMR substanc (rakotvorne, mutagene in za razmnoževanje strupene substance) na najmanjšo možno raven, dokler ne bodo opravljene ocene tveganja, ki bodo pokazale, kakšne so lahko posledice uporabe igralnih podlog, ki vsebujejo formamid, za zdravje otrok, in katere so tiste vsebnosti formamida v njih, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje in varnost otrok, zato priporočamo uporabo primernejših topil/mehčal pri proizvodnji izdelkov/igrač namenjenih za otroke”.

Sestavljive penaste podloge Baby Unikatoy so sedaj ponovno v prodaji.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije kljub temu opozarjamo:

V Belgiji so decembra lani sprejeli odločitev za prepoved prodaje sestavljivih penastih preprog na osnovi prepričanja, da v izdelkih za otroke ne sme biti niti sledi kemikalij iz skupine nevarnih snovi kot so CMR substance, kamor sodi tudi formamid. Ta prizadevanja so tudi v skladu z direktivo EU, ki je stopila v veljavo julija 2009, in od 20. julija 2013 prepoveduje uporabo CMR substanc v izdelkih za otroke.

Zakaj se splača biti član-ica ZPS?

Ker prihranite čas in denar.

 • Kupujte boljše izdelke in ob tem še prihranite s pomočjo neodvisnih potrošniških testov.
 • Koristne informacije: neomejen dostop do vseh zaklenjenih vsebin na spletni strani ZPS.
 • Obrnite se na nas za pravni ali strokovni nasvet v primeru potrošniške zagate ali dileme.
 • Naročnina na revijo ZPStest (paket ZPS Plus): 12 številk v 10 izvodih z dostavo na dom.

ZPS v celoti podpira stališče, da ni dovolj samo zmanjšati tveganje, ampak je treba stik otroka s strupenimi snovnmi popolnoma preprečiti. Zakonodaja zaenkrat sicer še dovoljuje prodajo puzzle preprog in ostalih izdelkov, ki ne presegajo dovoljene količine substanc CMR. V trgovinah boste zato puzzle preproge spet našli, za nakup pa se odločite samo, če vam prodajalec lahko dokaže, da ne vsebujejo nikakršnih, niti zakonsko določenih količin substanc CMR, med katere sodi tudi formamid. Odgovorni prodajalci bodo to brez težav dokazali.

ZPS svetuje:

 • Premislite, ali sestavljive penaste preproge resnično potrebujete. Penaste sestavljive podloge niso nujno potreben izdelek za otroka.
 • Svetujemo, da se uporabi izognete. Formamid je hlapna substanca, kar pomeni, da sčasoma izhlapi. Podatka o tem, koliko časa se še lahko zadržuje v peni, ni. Zakaj bi torej otroke izpostavljali tveganju?
 • Kot alternativo predlagamo: bombažne preproge, različne tekače, podloge iz kokosa ali jute, prešite odeje iz bombaža (polnilo je lahko sintetično) …

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju