Problematika posojil v švicarskih frankih ostaja nerešena

16. december 2022

Krediti Zakonodaja in postopki
Problematika posojil v švicarskih frankih ostaja nerešena

Po tem, ko je državni zbor februarja letos potrdil zakon za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih, je Ustavno sodišče njegovo izvrševanje najprej zadržalo, sedaj pa je zakon v celoti razveljavilo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Spomnimo

Kreditojemalci že leta nosijo celotno breme toksičnih kreditov v švicarskih frankih, dosedanje ponudbe bank so bile neustrezne, saj so le navidezno ponujale rešitev težkih finančnih posledic neprimernega kreditnega produkta, kot je dolgoročne stanovanjske kredite z valutno klavzulo v švicarskih frankih označil avstrijski finančni regulator.

Problem je potrebno reševati sistemsko

Na Zvezi potrošnikov Slovenije zato že od izbruha afere s krediti v švicarskih frankih opozarjamo, da je potrebno problem tega množičnega oškodovanja potrošnikov rešiti sistemsko, s sprejetjem ustreznega zakona, ki bo kreditojemalcem omogočil odplačilo posojila pod pogoji, ki so jih ob sklenitvi kreditne pogodbe lahko upravičeno pričakovali.

Cilj predlaganega zakona z uvedbo tako imenovane valutne kapice je bila bolj uravnotežena porazdelitev valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci, z našega stališča vsekakor dobra rešitev, ki bi potrošnikom omogočila pošteno odplačilo najetega kredita.

V nasprotju s stališčem bančnega sektorja tudi ocenjujemo, da sodna pot ni primeren način, saj zaradi stroškov postopka predstavlja za večino oškodovanih kreditojemalcev nepremostljivo oviro. Sprejem zakona, kot ustrezno rešitev problematike kreditov v CHF, je podprla tudi Evropska potrošniška organizacija (BEUC).

V luči aktualnih razmer se problematika še krepi

Z razveljavitvijo zakona ta problematika ostaja še naprej nerešena oz. se v luči aktualnih razmer še krepi, saj rast obrestnih mer in krepitev švicarskega franka v kombinaciji z vsesplošno draginjo še dodatno znižuje razpoložljivi dohodek kreditojemalcev, kar jih potiska še globlje v dolžniško in socialno stisko, ki v mnogih primerih že meji na obup.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorZato je skrajni čas, da tudi Slovenija zagotovi, da banke prevzamejo odgovornost za posledice toksičnih kreditov, ki so jih prodale slovenskim potrošnikom.

V ZPS zato pričakujemo, da bo vlada pohitela in vzpostavila učinkovite ukrepe za rešitev te pereče problematike in zaščitila potrošnike pred neposrednimi in težko popravljivimi posledicami.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju