Prihaja konec Maestro plačilnih kartic

27. oktober 2021

Plačilne kartice
Prihaja konec Maestro plačilnih kartic

Maestro plačilne kartice bodo izdajali še do sredine leta 2023, delovale bodo do poteka veljavnosti. Nato jih bodo zamenjale Mastercard debetne kartice.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Maestro bodo zamenjale Mastercard debetne kartice

Pri Mastercardu pravijo, da je njihova debetna kartice nagradnja in izboljšava Maestro kartic. Potrošniki bodo po izteku veljavnosti svoje Maestro kartice dobili novo debetno kartico, ki ponuja enake funkcionalnosti, poleg tega pa bo omogočala uporabo na digitalnih kanalih, širši mreži fizičnih lokacij (povsod, kjer je sprejet Mastercard) in možnost upravljanja kartice preko različnih digitalnih kanalov kot so plačilne denarnice, plačilne platforme in digitalni bančni kanali. Za potrošnike nova debetna Mastercard kartica, ki nadomešča dobro poznani Maestro, ohranja stare in dodaja nove funkcionalnosti.

Razlogi za ukinitev in zamenjavo

Kot smo na ZPS že pisali, Maestro kartice niso najbolj primerne za plačevanje po spletu, čeprav nekateri trgovci to omogočajo. In ker smo se v zadnjem letu in pol še bolj »preselili« na splet, je to eden glavnih razlogov za konec Maestra – plačilna kartica prihodnosti se mora dobro znajti pri spletnih plačilih in zagotavljati ustrezno varnost.

Tehnološka platforma, ki stoji za Maestro plačilnimi karticami je drugačna od platoforme ostalih Mastercardovih plačilnih kartic - različne dolžine številk kartic je nekaj, kar potrošnik najprej opazi. A poleg tega ima platforma precej omejitev pri digitalni uporabi kartice oziroma plačevanju preko spletnih kanalov. Z uporabo novih debetnih Mastercard kartic (tudi Maestro je debetna kartica, kjer so sredstva z vašega računa trgana istočasno z opravljenim plačilom ali dvigom) bodo - bolj varna - plačila mogoča kjerkoli, tudi preko spleta.

  • Uporabniki Maestro kartic boste z njimi lahko plačevali in opravljali dvige do poteka veljavnosti. Nato boste dobili debetno kartico istega izdajatelja - Mastercard, ki vam bo prav tako omogočala plačevanje na fizičnih prodajnih mestih, dvige gotovine ter plačevanje po spletu.
  • Mastercard izdaja različne tipe plačilnih kartic: debetne kartice, kartice z odloženim plačilom, predplačniške kartice, posojilne kartice.
 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju